Historiske og vakre Hadeland
Helselagsturen 25. aug. var hyggelig helt fra vi gikk på bussen til Mette. Sommervær var det. Den nye elferja over Randsfjorden var fin, gratis og grei.
Mette kjørte en ”snarvei”, ekte Hadelandslandskap opp og ned, smalt, grusete, så spennende at vi lo hele veien fra Brandbu til Hadeland Folkemuseum på Tingelstadhøgda.
Der fikk vi guiding av to svært engasjerte, humoristiske og flinke formidlere. Først i gamle Tingelstad kirke, St. Petri, så på Halvdanshaugen og Dynnasteinen. St. Petri kirke er over 800 år gammel, bygd i enkel romansk stil.
Dynnasteinen regnes som Norges første kristne billedmonument, med både bilder og runer datert til år 1025-1060. Det var mye å se på museet, flere aktuelle utstillinger, et sted vi kan anbefale for folk i alle aldre. Og hvem var drivkrafta bak etableringa av museet i 1913? Olaus Islandsmoen fra Sør-Aurdal.
Flott omvisning fikk vi også rundt og i Søsterkirkene, Mariakirken som var sognekirken, og Nikolai som var fylkeskirke. De blei antakelig påbegynt på midten av 1100-tallet og fullført rundt 1220. Her er også en runestein, et gravminne fra ca. 1050. Rett ved er det pilgrimssenter. Olavsleden mellom Oslo og Trondheim følger den Bergenske Kongeveg, som går forbi her og Tingelstadhøgda.
Aasmund Olavsson Vinje er gravlagt her. I kirka her blei første runde av valget til riksforsamlingen i 1814 avholdt, Norges første nasjonale valg. I nærheten finner vi Telthuset, døgnåpen utstilling om områdets historie. Egentlig er telthuset et gammelt depot for landets første faste forsvarsstyrker, som holdt eksersis på kirkebakken. Granavollen gjestgiveri, vertshus i drift fra 1657, er tilknyttet kirkevangen. Enda er det mer, reis og se.
Middagen spiste vi på Hadeland gjestegård, og så bar det nesten samme veien hjematt.
Sist på 80-tallet var det helselagstur til Søsterkirkene på Granavollen. Fotograf Arne var med da også, historia blir dokumentert. Det var flott å kunne gjenta turen med 37 deltakere denne gangen, og det er ikke langt til Hadeland. Takk for følget!