Strømutgiftene svir
Joker Hedalen er én av mange bedrifter som har fått oppleve at veksten i strømkostnader har skapt betydelige utfordringer. Store deler av næringslivet får ikke strømstøtte.
– Vi har omtrent samme linjeleie som før, ca. 200 000 kr pr. år. Strømmen for første halvår er på 236 000 kr mot 75 000 kr for samme periode i fjor, sier Tor Ingar Nordby i Joker Hedalen.
– Dette betyr en kostnadsøkning på 320 000 kr pr. år for oss hvis prisnivået for første halvår fortsetter, og det betyr at vi må ha en vesentlig økning i omsetning for å dekke inn slike økte kostnader.
Nordby legger til at bedriften har økning i øvrige kostnader på ca. 100 000 kr i år.
Konsumprisindeksen
– Konsumprisindeksen (KPI) steg 6,8 prosent fra juli 2021 til juli 2022. Uvanlig kraftig oppgang i matvareprisene er den viktigste årsaken til at tolvmånedersveksten i KPI fortsetter å stige, skrev Statistisk Sentralbyrå 10. august.
Fra juni til juli steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 7,6 prosent.
Prisfastsetting
– I hvilken grad kan utfordringen løses ved å øke prisene?
– Prisene på det aller meste Joker Hedalen omsetter, er de samme som i andre Joker-butikker. De lokale varene vi selger, har det samme påslaget som før strømkrisa, sier Nordby.
– Prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer betyr ikke økte marginer for oss. Det er flere som skal ta igjen økte kostnader.
Må gjelde alle
Nordby viser til et oppslag i VG 10. august i år der det anslås at staten til nå i år har tjent 27 milliarder ekstra på strømkrisen. Kun deler av de økte inntektene har blitt brukt til strømstøtte så langt.
– De økte strømkostnadene er vanskelig å dekke inn. Jeg mener hele næringslivet må få en lignende strømstøtte som det private husholdninger har fått, sier Nordby.