Radioer

Teknoteket er åpent hver lørdag t.o.m 13 august

Publisert av Jan Warberg 14.07.2022. Sist oppdatert 14.07.2022.

Teknoteket ( og navnet) ble til ved en gave etter Asbjørn Nordby, og er satt opp på
Fjellstad, nedenfor Bergsrud i Hedalen. Gaven ble gitt til Bautahaugen Samlinger.

Arild Bjørnstad, Helge Nordby og Jan Warberg har nedlagt mye arbeid her, og fått systematisert samlingen, bygget hyller, og i senere tid har Kent Hømansberg og Espen Lia Svendsen bidratt med å få lagt opp bedre lys og strøm og antennekabel. Arild er ikke lenger med oss fysisk, men han er i tankene hver eneste gang vi driver med noe på Teknoteket, for dette var også et av hans mange og omfattende oppdrag i bygda.

I 2. etg er også et rom med TV – video – det er under oppbygging, og har blant annet Sort Hvitt TVer – som fungerer og hvor vi også har gående DVBT bakkenett via RF-konverter og kan se på NRK kanaler. Dette rommet er ikke ferdig enda, planlegges ferdigstilt i løpet av høst og vinter.

I et annet rom er det foto – film – fremvisere – redigeringsutstyr smalfilm og fremkallerutstyr – samt telefoner av mange utgaver fra svunnen tid. En gammel Browning er perlen.

Telefoner har vi før forrige århundreskifte og til forbi siste århundreskifte – og den gamle sentralen fra Hedalen bor på Fjellstad.

Foto: Jan Warberg

I tillegg en hel vegg med måleinstrumenter som har vært brukt til radio og telefon gjennom 120 år.

Det er radioer fra de spede forsøk med krystallapparater på 1920 tallet, og frem til de flotteste stereoanlegg utover 1990 tallet – reiseradiohylla er et skue, og inneholder de flotteste apparater som ble laget etter krigens avslutning.

Det er gedigne stueradioer som denne Haugtussa fra 60 tallet, den har også FM og tar imot Valdres radio med samme gode ly som da den ble levert.

Flere av apparatene er gjennomgått, fått nye kondensatorer og andre småting, slik at de igjen fungerer. På dagtid er det mest liv i FM, men i mørke kvelder er det mulig å få inn en helt ny verden, litt på Langbølge – men mest på Mellombølgen og Kortbølgen.

Dette kommer vi tilbake til i september, da kan vi forsøke en RADIO-lytte-kveld hvor vi kan sette opp radioer i forskjellige rom, og publikum kan sette seg ned med søkeknappen og finne spennende stasjoner fra hele kloden som kommer inn gjennom eteren.

Tandberg laget en gang i tiden en HULDRA 4 men en ekstremt god kortbølgemottaker. Den er delt i 8 bølger, og tar ufattelig godt inn mye stasjoner selv idag. Den skal virke på alle frekvenser.

I tillegg har vi også de nyere modellene, som også ble exportert til store deler av verden, slik som Huldra 7 og utover.

og videre til Huldra 9 – 10 – 11 – 12

For å rigge opp til en RADIOLYTTE-kveld, trenges litt hjelp av frivillige, vi må få på plass antenner – og få lagt inn til de forskjellige rom, med tykk kobber tråd. Har noen liggende isolert/uisolert kobber tråd til slikt bruk så si fra, og du kan være med å rigge til.

Frem til da: MØT opp på FJELLSTAD en lørdag mellom 12 og 16 og gjør deg kjent – og finn ut hvilke radio/er du har lyst å prøve på i september – eller bare for å se på alt det rare som er samlet her.

Hilsen Helge – Svein Arne – Kent – Espen og Jan. (En av oss er tilstede på disse dagene).

Les også..

Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 2 av 6

På bjørnestillingen i Plomtjerndalen skjøt far flere bjørner på åte. ...
Flatskred ved Rennsjøen Foto: Arne Ivar Hansen

Flakskred

– Dette bildet tok jeg 100 m fra løypa opp ...
Bedehuset

Hedalen misjonsforeningBEKJENTGJØRELSE 

har møte på Bedehuset onsdag 17. april kl. 19.00. Denne ...
Gjertrud på jakt

JegerprøvekursBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen jeger- og fiskerforening avholder jegerprøvekurs for deg som ønsker ...
Svein Lie. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Hedalsdialekta igjenYTRING 

Det var jo både artig og hyggelig å se kommentaren ...
Skjermdropp av ICE sitt dekningskart for 5G.

ICE bygger 5G

– Ice har per i dag god 4G-dekning i Sør-Aurdal ...