Utstillinga av tæger

Tægerarbeid i Hedalen

Publisert av Arne Heimestøl 30.06.2022. Sist oppdatert 30.06.2022.

Årets sommerutstilling på Bautahaugen samlinger har temaet «Tægerarbeid i Hedalen – et gammelt kunsthåndverk».

Den viser fram en imponerende samling av tægerarbeider fra Hedalen, fra svært gamle til nyere arbeider. Utstillinga finner du i Lisstuggua.

Kurvmakerkunsten

Kurvmakerkunsten er en av de eldste husflidsaktivitetene som finnes i verden. Det å kunne oppbevare mat og annet i kurver var viktig for folk. Kunsten er ca. 4 000 år gammel. Folk brukte det som var i naturen rundt seg, og bjørkas plass i Norden var i en særstilling. Den ble utnyttet til nesten alt: never til kopper og kar, greiner til mat for dyra, treet til plank, ved, og de seige røttene til å binde kurver.

Røttene i jorda er myke og seige, lange og smidige. De kan oppbevares lenge i tørr tilstand og bløtes i vann når de skal brukes. Navnet kommer av at ei lang rot ble kalt tåg og i flertall ble ordet til tæger.

Gunhild Synnøve Aspholt 2010. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Lange tradisjoner

I Hedalen har tægerarbeid lange tradisjoner. Det finnes mange gamle korger og bruksting. Garden Tæjerud har kanskje første leddet hentet fra tæger.

To særs dyktige tægerdamer som har levd i Hedalen er Sønneva Guttormsdatter Grøv (1807–1869) og Olea Andersdatter Nordbyshaugen Olea Bondli (1833–1905). Utstillinga har arbeider av begge disse.

Tradisjonen videreført

På 1970-tallet ble kunsten å binde tæger tatt opp igjen av ivrige damer i bygda, med Gunhild Synnøve Aspholt i spissen. I 1986 gjorde NRK Norge rundt et opptak med disse damene. Dette innslaget kan du se på utstillinga.

I alle åra siden har kunsten blitt holdt levende, og i dag er det fortsatt en gjeng som samles jevnlig til tægerbinding.

Korger og fat i mange fasonger og størrelser. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Korger og fat i mange fasonger og størrelser. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Uro. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Fyldig hefte

Til utstillinga har Bjørg Elisabeth Berg laget et fyldig hefte som er til salgs. Det starter med historikken, fortsetter med å forklare ulike teknikker, hvordan tægene graves opp fra myra, og prosessen fram til ferdige ting. Mange fine bilder illustrerer teksten, som avsluttes slik:

I mange år har jeg tenkt over hvilken glede det er å kunne drive med tægerarbeid. Lære seg et så gammelt kunsthandverk, som har levd opp gjennom vikingtid, middelalder og helt fram til i dag. Det har overlevd mange epoker og vært til glede for folk i hverdag og fest, bruksting som har holdt seg i mange år. De er fascinerende å se de fine sendingskorgene- estetisk vakkert og bruksvennlig. Noe å være stolt av!

Materialet er helt gratis! Det er bare å gå ut i myra…  Tæger er holdbart, og det er flott å kunne lage ting som er i daglig bruk i heimen. Brødfatet eller lompefatet slår plasten, det er bare å skylle det i springen, så er alt i orden. Roen du får når du sitter med tægerarbeid er god, du jobber systematisk, nøyaktig og du kan skape noe ingen andre har maken til. Utstillingen vår er et eksempel på videreutvikling og fantasi, ingenting er helt likt, og variasjonen over hva du kan lage er stor!

Jeg håper at dette kan skape motivasjon for flere til å lære seg tægerarbeid, få mer kunnskap om hva det er, og ta vare på dette kunsthandverket i framtiden.

Tre sentrale tægerdamer: Gerd Sukke, Bjørg Elisabeth Berg og Borghild Bolstad. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Unike tægerarbeider i Hedalen stavkirke. Disse har vi fått låne deler av til utstillinga. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Unike tægerarbeider i Hedalen stavkirke. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Kollektbøsse og deler av julekrybbe utlånt fra Hedalen stavkirke. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

1. klasse ved Hedalen barne- og ungdomsskole

Åtte førsteklassinger i år

Fire gutter og fire jenter begynte i 1. klasse mandag ...
tur

Til lag og foreninger i HedalenYTRING 

I Hedalen helselag prøver vi så godt vi kan å ...
Tall fra SSB

20 færre innbyggere i Sør-Aurdal

Ved utgangen av 2. kvartal var det 2 876 innbyggere ...
Logo Hedalen idrettslag

Idrettens dag søndag 11.9.2022 kl. 12.00BEKJENTGJØRELSE 

Inngang og parkering på grusbanen. Dette skjer: LENGDE60MHØYDEREBUS/NATURSTITRAMPETTAIRTRACKLASERSKYTINGAKTIVITETSPARK KL. 13.30: ...
Flotte blåbær

Bærnytt ekstra: Svært flotte blåbær nå!

Stedvis finnes det store mengder flotte blåbær i Hedalslinna. Bærene ...
Begnadalen skole. Foto: Arne Heimestøl

Få høringsuttalelser om Begnadalen skole

Ordfører Marit Hougsrud opplyser at det har kommet inn fire ...