Ambulanse

Quo Vadis, Mjøssykehuset?YTRING 

Publisert av Ingvill Fjellstad Bø 04.06.2022. Sist oppdatert 02.06.2022.

Det ser ut til å  være et betimelig spørsmål. Ja, for det er vel  Mjøssykehuset, det nye sykehuset i Innlandet, man mener?

Litt historikk: Det var en gang, og det er veldig lenge siden, at det begynte å dukke opp sentralsykehus  rundt om i landet, en sykehusstruktur som etter hvert «spiste opp» de mindre sykehusene i kommunene. Spiste opp, på den måten at flere og flere oppgaver ble lagt til storsykehuset.

Etter hvert kom også tiden til Oppland og Hedemark, her trengtes det  nytenkning. De store sykehusene trakk til seg spesialistene, de ville ha et bredere miljø å arbeide i. Slik ble det mangel på leger, mye vikarordninger, men minst like mange pasienter.

Noe måtte gjøres, det ble nedsatt styringsgrupper, prosjektgrupper, pilotprosjekt og jeg vet ikke hva alt sammen var. Men konklusjonen var man til slutt ening om: Det måtte til en ny sykehusmodell.

Planene munnet ut i dette forslaget: Lillehammer: akutt-sykehus. Elverum: elegtivt (planlagte operasjoner)-sykehus. Tynset: akutt-sykehus som i dag. Kongsvinger-traktene: til A -hus.  Og så et stor-sykehus med utbredt spesialist-tjeneste. Her ville man samle flere diagnoser, så slapp pasientene å reise fra det ene sykehuset til det andre for å bli ferdigbehandlet. Hvor skulle det ligge?

I juni 2021 var daværende helseminister, Bent Høie, enig i at det må til et nytt, stort, innholdsrikt, moderne og fremtidsrettet sykehus i Innlandet fylke. Og videre bestemte han at det skulle ligge i Moelv.

Så, høsten 2021, ble det regjeringsskifte, med ny helseminister. Da ble vi kjent med et nytt begrep: Null-Pluss-alternativet!

Det betyr at vi skal ha de sykehusene vi har i dag, bortsett  fra Kongsvinger-traktene, de skal til A-hus, men HAMAR MÅ HA NYTT SYKEHUS!

Og det er riktig at sykehuset på Hamar er slitent og trenger renovering. Men – avstanden Hamar–Moelv er mye kortere enn f. eks Dokka–Gjøvik.

For ikke å være «urettferdig» må Null-Pluss-alternativet utredes, dvs.  en må finne en mal slik at alternativene kan sammenliknes på ordentlig.

I den forbindelse har alle: leger, sykepleiere, helsefagarbeidere, tillitsvalgte, renholdere, administrasjonen, altså alle, bare ikke hovedpersonen: PASIENTEN, fått uttale seg.

Men helsevesenet er vel først og fremst til for pasientene?

Eller tar jeg feil? Er det OK å bli kjørt fra sykehus til sykehus for å få rett behandling, ligge i ambulanse, kanskje legehelikopter, (hvis det er flyvær) for til sist å havne i Oslo?

Mjøssykehuset vil gi oss kortere reisevei, kortere reisetid, større trygghet og raskere behandling. Det vil trekke til seg høyt utdannede personell, sikre kontinuitet i helsetjenesten, samle flere diagnoser under samme tak, til enhver tid være oppdatert på nytenkning og nyvinninger innen helseområdet.

Hva vil vi, pasientene foretrekke?

Jeg er ikke i tvil: MJØSSYKEHUSET.

Er det mulig jeg tar feil?

Les også..

Saubekken

Foreningen Hedalsfjella – del 1

«Det udelte fjellet» – «Styret for Hedalsfjella» – «Fjellstyret» «Foreningen ...
Hedalen stavkirke

HøymesseBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til nyttårshøymesse i Hedalen stavkirke 1. nyttårsdag kl. 12.00. ...
Aktørene

Nyttårskonsert i Begnadalen kirkeBEKJENTGJØRELSE 

Det blir nyttårskonsert i Begnadalen kirke, tirsdag 31. desember klokken ...
Stemning ved Melodden

Villmarksleirskole i Vassfaret

Ekteparet Harry og Grete Østerås var leirskolelærere på Søbekkseter leirskole ...
Ziba og Marit

Luke 24 – julehilsen fra meg og Ziba

Julekalenderen har blitt en fin tradisjon, syns jeg. Gjennom 23 ...
Freddy Vasques og Tord Grythe fra Prosess Automasjon AS. Foto: Arne Heimestøl

Fluoridsaken ved Hedalen vannverk løst

Hedalen vannverk forsyner skolen, barnehagen, Hedalsheimen og boligfeltene Skolehagen og ...