Familien trives godt på Veigård. F.v. Aina, Nicole, Eric, James, William og Berit. (Foto: Privat). (Foto: Privat)

Musikalsk inntog på Veigård

Publisert av Eivind Olmhus 20.05.2022. Sist oppdatert 20.05.2022.

Familien Hilltout-Hagen har reist fra England til Veigård i Begnadalen, hvor de skal fortsette å undervise musikkstudenter, og nyte det nye livet på bygda.

– Det var litt sånn, nå eller aldri, dersom vi skulle flytte hjem igjen til Norge, forteller Aina om valget om å flytte tilbake etter 26 år utenlands. 

Hun flyttet tidlig til Italia for å bli operasanger, og har sammen med barna Berit, William, Nicole og Eric bodd i både Italia, Frankrike, USA og England, hvor ektemannen James også kommer fra.

– Vi bodde på landsbygda i England og alle var fast bestemt på å finne noe på bygda her i Norge også, sier Berit. – Jeg gleder meg til å dyrke egne grønnsaker, og kanskje skaffer vi oss hest! Stedet her gir mange muligheter!

På gården er det er stort våningshus, med en egen utleieleilighet, låve, stabbur og stort uteareale som gir gode muligheter for rekreasjon og ro. Noe Aina påpeker er viktig, når de skal invitere vokal- og gitar studenter til ukelange opphold.

Våningshuset på Veigård. (Foto: Kari Sørbøen)

En glemt teknikk

Aina flyttet til Italia for å bli operasanger, hvor hun gikk i lære hos Aida Meneghelli, som igjen var elev av Elvira De Hidalgo, som også underviste Maria Callas – en av de mest fremstående personlighetene i operaens historie.

Aina har tatt på seg å videreføre Bel Canto-teknikken som en av få Bel Canto lærere i verden, i dag. Teknikken gir en annen måte å synge på, som både hører annerledes ut og gir mindre slitasje på stemmen.

– Man synger rett og slett oppå pusten, og plasserer stemmen høyt opp og frem i gommen, i stedet for nede i halsen, eller bak i munnen, forteller Aina. – Det gjør at stemmen får flere lag og harmonier, og høres mye vakrere og spennende ut.

Hun forteller også at mange av studentene kommer med stemmeproblemer, da de tidligere har lært å bruke stemmen feil og ofte har feil pusteteknikk.

– Det er fryktelig trist å se og høre så mange talentfulle folk med potensielt vakre stemmer og store karrierer slite på grunn av feil teknikk, sier Aina. – Men det er desto finere å se gleden deres, og høre resultatet, når teknikken kan hjelpe dem.

Aina underviser sønnen William i en av sine instruksjonsvideoer. (Foto: Privat)

Ikke bare opera

I tillegg til Aina, har også eldstedatteren Berit en musikkarriere som låtskriver, sanger og gitarist under artistnavnet The Commander-In-Chief. Hun har gjort det stort internasjonalt både innen heavy metal og klassisk.

Hun har blant annet vært sjangerekspert i to sesonger av Stjernekamp på NRK og har sammen med Craig Ogden nådd toppen av salgslistene til Amazon, med albumet “2 Guitars: The Classical Crossover Album”.

Moren Aina, er manager, sanglærer og videoprodusent og har fulgt Berit gjennom hele karrieren, som tidlig høstet lovord fra flere internasjonale sjangerblad og gitarstjerner som Ron «Bumblefoot» Thal i Guns N’ Roses.

Berit Hagen som The Commander-In-Chief. (Foto: Privat)

For et år siden bestemte både William og Nicole seg også for at de ville gå i lære hos sin mor, så nå er det snart 4 operasangere i samme familie. Ektemannen James prøver seg som førtidspensjonist, etter å ha jobbet nærmest hver dag de siste 30 år som profesjonell tennistrener i Cotswolds, England.

– Det er jo ganske spennende med alt som skjer i norsk tennis nå, så jeg håper at James også kan være en ressursperson her i Valdres, med sin brede erfaring, sier Aina.

Sang og gitar-retreat i Begnadalen

På Veigård skal sang- og gitar studenter på alle nivåer undervises, uansett sjanger.

– Man trenger slett ikke å bli operasanger for å nyte godt av Bel Canto teknikken, påpeker Aina.

Hun og Berit har undervist online gjennom flere år, men ønsker nå å ta imot et begrenset antall studenter på Veigård, når de allerede i sommer skal arrangere to samlinger hver. I den anledning er stabburet freshet opp med nye møbler og inventar slik at kursdeltakerne får egne rom under oppholdet, i tillegg til full oppvartning fra familien.

– I juni kommer en av mine ukrainske studenter hit for et par ukers veiledning, så jeg håper vi kan få til en solidaritetskonsert med henne, forteller Aina. – Ellers håper vi å kunne invitere folk i bygda på huskonserter som en avslutning på gruppe samlingene våre.

– Det er aldri for sent å lære seg å synge, forteller Aina. – Hvis det er noe jeg har lært de siste 26 årene er det at talent finnes over alt, avslutter Aina begeistret.

Familien trives godt på Veigård. F.v. Aina, Nicole, Eric, James, William og Berit. (Foto: Privat). (Foto: Privat)

Saken er også publisert på Mitt Sør-Aurdal sin hjemmeside.

Les også..

Foto: Arne Heimestøl

Knivmaking

Lørdag 13. juli var temaet knivmaking på Bautahaugen. Bjørn Michaelsen ...
Drikkevann

Bør flere sjekke fluoridinnhold i drikkevannet?

Det har vært stor interesse knyttet til oppslagene Hedalen.no og ...
Thomas Bye

Høyaktuell teaterforestilling på kulturfestivalen

Lørdag 3. august kl. 18.00 blir det en teaterforestilling på ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 16. dialektkviss

Oddvar sender oss fortsatt dialektord som vi kan lage kvisser ...
Vassfarplassen

Bli med Sør-Aurdal Historielag på tur til:BEKJENTGJØRELSE 

Vassfaret og Vassfarplassen lørdag 31. august 2024. Det går buss ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Bautahaugen lørdag 6. juli

Temaet denne lørdagen på Bautahaugen var plantefarging, hvilket var veldig ...