Fjøsdag hos Guttorm og Geir Øverby
TINE-kollegaer møtte lørdag opp på Øverby i Hedalen for å gratulere med, og feire at, nyfjøset på gården er tatt i bruk.
Noen investeringer satt på vent
Øverby har valgt å bygge et godt fjøs i massivtre i første omgang, så får investeringer i moderne teknologi komme etter hvert.
I mellomtiden mjølkes kyrne i det eldre båsfjøset. Kyrne går velvillig inn på bås der og fikseres i fanghekken, deretter gis kraftfôr, og de blir mjølka. De får kun kraftfôr her når de mjølkes – det er et godt lokkemiddel.
Kyrne blir mjølka i to puljer morgen og kveld. Fordelene er mange, ikke minst spares/utsettes ca. 2 millioner kroner i investeringer på robotteknologi og kraftfôrstasjoner.
Et annet undervurdert «problem» er feilmeldinger og alarmer som kan oppstå til alle døgnets tider med robotteknologi som fører til heft. Dette unngås med å mjølke på gamle-metoden.
Kan øke antall mjølkekyr
Siden fjøset er bygd for framtida med 56 liggeplasser til kyr, er kapasiteten også utnytta til ammekyr/kjøttfe. Så kan antallet mjølkekyr økes i takt med tilgangen på jord og mjølkekvote.
Dyrevelferd
Vi fikk en grundig omvisning, og det var lett å bli imponert over fine, reine dyr i et lyst og luftig fjøs. Dyrevelferd er satt i sentrum, og når dyra har det bra, har bonden det også godt.
Øverby er ekspert på beiting og uteliv for kyrne, og dette vil de fortsette med framover. De benytter seg også av de mulighetene ekstra sommermjølk-produksjon betyr for totaløkonomien.
– Sett tak på kostnader
Tom Arild Fredriksen fra Innovasjon Innlandet holdt et godt foredrag om hva det er viktig å tenke på når en planlegger bygg og søker om støtte.
Blant rådene er å ikke la seg blende av utstyrsleverandør i første omgang, men bestemme seg for om hvor mye en kan investere. Altså sette et økonomisk tak på kostnaden til bygget. En tommelfingerregel er at de fleste greier å betjene gjeld på 25 kroner per kvoteliter en har.
Dvs. at med 250 000 l i kvote, blir «grensen» 6,25 millioner kroner.
Saksa fra Tim Arilds innlegg:
Tidlig i prosjektet kan en basere seg på erfaringstall:
- 25 kr/l kan de fleste leve godt med
- 30 kr/l beste halvdel
- 35 kr/l de aller beste
- 40 kr/l spesielle forhold