– Praksisopphold har gitt mersmak
Eveline Sophie Bay Sandberg fra Nøtterøy er én av mange som gjennomfører studiepraksisopphold ved Fekjær psykiatriske senter. Hun studerer psykologi på fjerde året i Odense i Danmark, og er den første psykologstudenten ved Fekjær.
Søkte på nettet
– Jeg er nå inne i hovedpraksisperioden på 3 1/2 måned i studiet mitt. Fekjær kom jeg over ved å søke på nettet, og det jeg leste på nettsiden til senteret om både omgivelser og behandlingstilbud, fant jeg interessant, forteller Eveline.
Roser tilbudet
– I praksisperioden får jeg under veiledning prøve meg i psykologrollen. Veiledningen, som her på Fekjær har vært veldig god, er en viktig del av praksisen.
Eveline legger til at hun har egne pasientforløp, og hun skriver journaler. I tillegg vurderer hun kandidater som kan være aktuelle for Fekjær. – Mye av praksisen går på faglige drøftinger.
– Jeg har ikke vært i kontakt med noe lignende før, men praksisoppholdet har svart til forventningene.
– Betyr det at du kan tenke deg å jobbe på et slikt senter?
– Ja, oppholdet her har gitt mersmak. Det helhetlige tilbudet som gis her, har jeg ikke sett andre plasser. På Fekjær er det stort fokus på miljøterapi, det har vært spennende å få innsikt i måten personell og behandlere jobber i fellesskap.
Rekrutterer godt
Institusjonssjef Elling Fekjær forteller at det så langt har lyktes å få tilsatt fagpersonell i alle stillinger ved Fekjær psykiatriske senter. Fekjær er fortsatt i vekst, og nå har senteret sju ledige stillinger. Søknadsfristen er 30. april.
Fekjær som utdanningsarena
Fekjær har over 60 ansatte. – Med et så stort fagmiljø vi har med ulike profesjoner, har Fekjær et ansvar for å også være en utdannings arena – å gi studentene kunnskap innen psykiatrisk behandling, sier Elling.
– Studentene kommer fra hele Norge. Med Fekjær sin beliggenhet i en mindre fjellbygd i Valdres, vår spesielle fysiske utforming og med et innhold i behandlingen som er noe annerledes enn fra en tradisjonell sykehusavdeling, får studentene en innføring og veiledet praksis de gir gode tilbakemeldinger på.
– Gjennom studenter som er på Fekjær, blir informasjon om Hedalen, Sør-Aurdal og Valdres spredt utover det ganske land. I tillegg til å gi studentene faglig kunnskap innen psykiatrisk behandling, håper vi studietiden ved Fekjær oppleves så god at de etter endt utdanning vil reflektere over utlyste fagstillinger i Valdres.
Faglig påfyll for Fekjær også
– Det er svært viktig å ha kontakt med universiteter og høgskolemiljøer fordi Fekjær gjennom dette også får faglig påfyll, sier Elling.
Studenter på bachelor- hovedfag- eller mastergradsnivå kan altså få studiepraksis på Fekjær psykiatriske senter. Senteret har nå samarbeidsavtaler med Norges Idrettshøgskole, Høgskolen Innlandet, NTNU og Høgskolen i Sogndal.