Ei svær furu har velta over huset.

Kommunestyret drøftet redegjørelsen om stormen 19. november

Publisert av Arne Heimestøl 12.03.2022. Sist oppdatert 11.03.2022.

Olav Kristian Huseby (H) var én av flere som hadde ordet etter at beredskapskoordinator Stig Solbrekken hadde gitt kommunestyret en evaluering av det som skjedde under og etter vinterstormen 19. november.

– Jeg kunne ha gitt en dobbelt så lang evaluering. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Flere, blant annet Valdres brann og redning, gjorde så godt de kunne.

Huseby understreket at både de som skulle gi hjelp, og de som skulle motta hjelp, skulle ha visst hvordan de skulle forholde seg. – For eksempel var det ingen som besøkte Fekjær psykiatriske senter. Her mangla en både veg og kommunikasjon. Dette burde vi ha tatt tak i.

– Flere organisasjoner kunne ha bidratt meg å sjekke om folk hadde det bra etter stormen. Dette burde ha skjedd så snart stormen hadde lagt seg.

– Det er bra at det nå er innført nye rutiner på skolene. Nå ser jeg fram til å få en revidert og oppdatert beredskapsplan. Den bør ha en offentlig del, sa Huseby.

– Flere sliter

– En må ha opplevd katastrofen for å kunne forstå alvoret i den, sa Elling Fekjær (TPK). – Flere sliter psykisk etter det de har vært gjennom. Helsetjenesten har et ansvar her.

Det er varslet et folkemøte om storstormen i Sør-Aurdalshallen 30. mars. – Jeg mener dette møtet bør holdes i Hedalen, sa Fekjær. Han fikk støtte av Ola Jonny Fossholt som mente det burde være bygdemøter både i Hedalen og Begnadalen.

Sikringsradio

Mikael Olmhus (Sp) mente at sikringsradioer kan spille en rolle når annen kommunikasjon svikter. Her fikk han støtte fra Roger Kjensrud (Ap) som hadde vært med på et forsøk med jaktradiokommunikasjon i Hedalen.

Ledelse

– I etterkant av stormen stod vi ganske hjelpeløse, sa Roger Kjensrud (Ap). Ordføreren har gjort en kjempejobb. Flere savnet resten av kommuneledelsen.

Magnhild Huseby Bolstad (H) viste til at strømmen hadde gått ca. 10.00 i Hedalen. Kriseledelsen burde ha fått varsel tidligere om det som skjedde i områder som var berørt av stormen.

Folkemøte

Ordfører Marit Hougsrud gjorde det klart at den reviderte beredskapsplanen vil få en offentlig del. På folkemøtet 30. mars vil både politiet og Valdres brann- og redning være til stede. Det vil også redaktøren i «Valdres».

Les også..

Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...
Klar for rumpeldunkkamp

Eva Hansen og kampen om den lille perla

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Stor aktivitet på trampollina Foto: Arne Heimestøl

Godt besøkt Salto-samling

Lørdag ettermiddag var det sesongavslutning for Salto i Storruste. Salto ...