Vindfall

Ville tilstander i HedalenYTRING 

Publisert av Tor-Ola Skogstad 19.01.2022. Sist oppdatert 18.01.2022.

Fjellbygda Hedalen har gjennom alle tider fått sin gode dose av både vindvær og nedbør. Bakover i tid har jeg hørt mang en historie om avblåste tak og enorme snømengder.

Denne avsidesliggende, sjarmerende bygda, med de flotte fjella som pynter så fint opp rundt selve dalføret. De ser virkelig fine og uskyldige ut disse høye, flotte fjellformasjonene. Det er de for så vidt også. De bare står der til pynt på en måte.

Det er bare det at når været slår til fra fjellområdene her, så kan de være både skremmende og lumske. Da kan de være med på å påvirke dalføret nedenfor seg på mange slags måter. Ikke det at jeg er noen utdannet ekspert på disse tingene, men opp gjennom årene har jeg erfart hvor forskjellig både vind og nedbør kan oppføre seg på forskjellige steder gjennom bygda.

Akkurat i området hvor jeg bor, har det så lenge jeg kan huske, vært både mye vindvær og mye snø. På vinteren har jeg flere ganger opplevd at det kan ha kommet 30-40 cm med nysnø i løpet av natta. Kommer jeg til området der dalen gjør en sving, ved området rundt Nerbyekrysset, kan det være godt under halve snømengdene.

Det samme oppleves ofte med vindværet. Kommer ned fra fjellet på ettermiddagen, med ganske rolige vindforhold hele veien. Når jeg kommer hjem igjen, så ligger trea helt flate i vindkastene, (det gjør de bokstavelig talt nå) og hårtustene står rett til værs når jeg stiger ut av bilen.

Det er et område sørover bygda her, som ofte får ekstra mye vær. Her slår vinden ofte ned fra de høye fjella i sør og vest.

Min mor bodde mange år i Hedalen. Hun kom fra Stavadalen, opp for Reinli. Hun arbeidet i flere år på Filefjell. Begge disse stedene er fjellområder, hvor det også kan være mye vær. Hun påstod at Hedalen var mye verre, både når det gjaldt vindvær og snømengder.

Jeg har alltid arbeidet mye inne på Hedalsfjellene. Det blåser mye i fjellene også, men jeg trives bedre med vinden her. Her kommer vinden mer på det jamne, ikke disse voldsomme kastevindene som nede i Hedalen. Skadene inne på fjellene er heller ikke i nærheten av det som er nede i Hedalen.

Stormene i Hedalen, de siste to månedene er det vel ingen av oss som lever i dag, som har opplevd maken til. Spesielt ikke den som var 19. november i fjor.

Trist er det for alle dem som har opplevd å få ødelagt bygninger og eiendommer. Heldigvis er det så langt ingen mennesker som er blitt alvorlig skadet eller drept, men disse voldsomme naturkreftene skaper selvsagt stor frykt blant befolkningen.  Det er en skremmende utvikling vi har vært vitne til her.

Det er rått parti å skulle prøve å ta opp kampen med naturkreftene, men vi bør i alle fall forberede oss så godt vi kan.  Kravene til både plassering  og sikring av alle typer bygninger bør bli strengere. Helt fra søppelskur til bolighus.            

Det vi alle bør gjøre, er å gå over bygningene våre, for å se om det trengs noen forsterkninger, helt fra grunnmur/fundamenter, til takkonstruksjon. Det er en billig forsikring å gjøre dette, mens byggene enda står der intakte.

Hedølingene har bestandig vært tøffe og arbeidsomme folk, som også tidligere har slåss mot naturkreftene. Det er en av grunnene til at vi bor her.

Stå på folkens !!!

Tor-Ola Skogstad

Les også..

Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Ligger an til å bruke mer enn budsjettert

Torsdag 30. juni skal formannskapet behandle første tertialrapport for 2024. ...
Fønhuskoia. Foto: Sigrid Haugen

Dugnad på Fønhuskoia – blir du med?BEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 13. – lørdag 15. juni blir det dugnadsdager på ...
Knut Digene

– Regnet berger førsteslåtten

I Hedalen var det en svært tørr mai måned fram ...
Næringseiendom

Næringseiendom til salgs, Hedalen i ValdresANNONSE 

Næringseiendom med god beliggenhet i søndre del av Hedalen i ...
Busufjellet Foto: Leikny H. Nordby

Stolpejakten 2024

Hedalen idrettslag har også i år satt ut 30 stolper, ...
Den kulturelle spaserstokken

Teaterforestilling i Den kulturelle spaserstokkenBEKJENTGJØRELSE 

"Gunnar på Mo" Med humor, dans og sang tar Camp ...