Vindfallet i Etnedal og Sør-Aurdal trolig større enn normal årsavvirkning i hele Valdres
Skogbrukssjef Espen Nerødegård anslår at omtrent 200 000 kubikkmeter med tømmer ble skadet i stormen i Sør-Aurdal 19. november. 100 000 kubikkmeter har trolig fått samme medfart i Etnedal – Det er umulig å angi et nøyaktig tall siden vi ikke vet nøyaktig areal, sier skogbrukssjefen.
Normalt avvirkes det årlig 200 000 kubikkmeter i hele Valdres.
Mer enn det du kan se på avstand
I Hedalen finnes det eksempler på områder der det aller meste ligger flatt. Andre steder står varierende menger igjen, men skogen er likevel preget av vindfall.
– Gammelskog vil sannsynligvis bli hogd, sier Nerødegård. – Dette vil avhenge av hvor mange trær som står igjen. I yngre skog vil tiltak bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.
– Hva vil skje med vindfall der kostnadene med å fjerne det blir større enn inntektene ved salg av virket?
– Trolig blir mye av det liggende urørt, men det er én av sakene som avgjøres i direktorat/departement, sier Nerødegård.
Trenger økt maskin- og transportkapasitet
Viken skog sier at oppryddingsarbeidet vil bli prioritert og kan bli utført i løpet av et års tid. Det meste av planlagt avvirkning vil da bli utsatt.
Nerødegård anslår at dersom Etnedal og Sør-Aurdal skal nå målet om opprydding på et år, trengs det trolig 15–20 skogsmaskiner utenfra.
Tømmerbiler vil det også bli stort behov for. Legger vi til grunn at det skal transporteres 200 000 kubikkmeter tømmer bare i Sør-Aurdal i løpet av et år, og at en tømmerbil kan frakte 50 kubikkmeter per tur, blir det hele 4 000 lass.
Store utfordringer
Snøforholdene vil ha mye å si for hva en kan få til av opprydding i løpet av vinteren. Mye skog ligger helt nede. Skogbrukssjefen sier at snøfall etterfulgt av mildvær og frost vil kunne skape ekstra utfordringer.
Trolig vil mye av oppryddingen skje fra mars neste år.
Granbarkbiller kan gjøre stor skade
Faren for granbarkbilleangrep gjør at gran vil bli prioritert før furu i oppryddingsarbeidet. Ifølge Store norske leksikon er granbarkbiller det viktigste skadedyret på gran i Norden.
Granbarkbiller er ikke farlig for skogen når det er få av dem. «Etter større stormfellinger kan granbarkbillen lett øke i antall og drepe store arealer med eldre granskog. Angrepne trær bør ut av skogen så fort som mulig og før den nye billegenerasjonen forlater dem, altså innen utgangen av juli», leser vi i nevnte leksikon.