Området som foreslås vernet

Foreslår vern av Korpekløvet i Hedalen

Publisert av Arne Heimestøl 02.11.2021. Sist oppdatert 01.11.2021.

Statsforvalteren i Innlandet har sendt ut et varsel om oppstart av verneprosesser for 14 områder. Ett av disse er et 342 dekar stort område i Korpekløvet i Hedalen.

Frivillig vern

I saksdokumentet Statsforvalteren har lagt ut, leser vi at det dreier seg om frivillig vern av skog. Skogvern etter naturmangfoldloven skal sikre et økologisk representativt og sammenhengende nettverk av viktige leveområder for naturmangfoldet i norske skogøkosystem.

– Vi har et mål om å verne 10 prosent av skogen i landet, og per i dag er vi halvveis til det målet. Når det gjelder vern av produktiv skog, var ca. 3,8 prosent vernet i hele landet per januar 2021. Formålet med vernearbeidet er generelt å sikre et representativt utsnitt av både det typiske og sjeldne i norsk skognatur.

Jon Breen Aspholt er én av grunneierne i Korpekløvet. Han forteller at prosessen med vern startet for rundt to år siden. Da planla han hogst i området. Ettersom dette er et ulendt område, foreslo SB skog at han burde se på mulighetene for frivillig vern. Det gis et engangsbeløp til dem som inngår avtale om vern.

Naturreservat

Aktuell verneform for områdene vil være naturreservat (§ 37 i naturmangfoldloven). Dette innebærer et strengt vern med forbud mot hogst, fysiske inngrep og motorferdsel. Tradisjonelt friluftsliv, jakt, fiske, bær- og sopplukking og beiting vil være tillatt.

I samsvar med § 42 i naturmangfoldloven skal grunneiere, rettighetshavere, kommuner og andre gis en rimelig frist for å komme med innspill og merknader til planarbeidet før det utformes et verneforslag. Denne fristen er satt til 1. desember 2021. Eventuelle innspill og merknader sendes til Statsforvalteren i Innlandet, Postboks 987, 2604 Lillehammer eller sfinpost@statsforvalteren.no.

Les også..

Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...
Klar for rumpeldunkkamp

Eva Hansen og kampen om den lille perla

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Stor aktivitet på trampollina Foto: Arne Heimestøl

Godt besøkt Salto-samling

Lørdag ettermiddag var det sesongavslutning for Salto i Storruste. Salto ...