Fekjær psykiatriske senter

Åpen dag på FekjærYTRING 

Publisert av Erik Solhjell 25.10.2021. Sist oppdatert 25.10.2021.

I over 70 år har jeg ganske ofte passert avkjøringen opp til Fekjær enten på vei til hytta vår ved Helsenningen eller på vei hjem fra hytta, men først i dag fikk min kone Eva og jeg anledning til virkelig både å få se selve Fekjær og høre og lære litt om hvordan denne institusjonen jobber og drives. ‘

Og spør om vi ble imponerte! Når vi tidligere har hørt om Fekjær, har vi i tankene tenkt på typiske grå og kjedelige institusjonsbygninger slik det dessverre er mange steder her i landet. Men Fekjær er jo totalt annerledes.

For det første ligger hele anlegget utrolig høyt og flott til med nydelig utsyn oppover Hedalen. For det andre er det de spesielle bygningene: En hel haug med tilsynelatende gamle laftede hus og bygninger spredt over et veldig stort område.

Det var nesten som å komme til et folkemuseum av gamle bygninger. Men om de ser gamle ut utvendig, er de jammen moderne, flotte og veldig trivelige innvendig. Og samtidig skikkelig hjemmekoselige. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være ganske unikt for et psykiatrisk senter i Norge; ja, antagelig i hele verden. Utrolig flott!

Det var klinikksjef Tor Anders Perlestenbakken som åpnet selve orienteringen om Fekjær (etter at vi hadde spist gode hjemmebakte kaker med kaffe, te og saft til).

Både han og flere av de tilsette var til stede og ga fine og veldig interessante orienteringer om bakgrunnen for Fekjær og ikke minst om hvordan man nå driver denne institusjonen.

Det ligger åpenbart veldig mye erfaring, kunnskap og ikke minst menneskelig forståelse bak denne satsingen og dessuten en vilje hos alle ansatte til å hjelpe og støtte de som trenger slik hjelp på en god og profesjonell måte.

Mens vi gikk rundt på anlegget og så de forskjellige bygningene, fikk vi en mye bedre forståelse av alt det arbeidet som ligger bak denne satsingen på å hjelpe mennesker som har det tungt psykisk.

Da Eva og jeg etter nesten tre timer dro fra Fekjær, var vi samstemte om en ting: Fekjær må være den flotteste psykiatriske institusjonen i hele Norge!

Bildeglimt fra dagen

Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell
Foto: Erik Solhjell

Les også..

Foto: Arne G. Perlestenbakken

Gnistrande framsyning av «Eg er Tølleiv»

Laurdag kveld var det nypremiere på Åsgårdsreia teaterlag si teaterframsyning ...
Illustrasjonsbilde hentet fra Finnmarksmesterskap i yrkesfag

Flere skoler kan bli lagt ned

Fylkeskommunedirektør Tron Bamruds forslag til ny skole- og tilbudsstruktur i ...
Nordre-Lokalet

Dugnad på LokaletBEKJENTGJØRELSE 

HUL inviterer til dugnad på Lokalet søndag  5. mai klokken ...
Skytterstevne på skytebanen 2019

Jaktlagskyting på ÅsemyraBEKJENTGJØRELSE 

Begnadalen, Begna og Øvre Ådalen skytterlag arrangerer den årlige jaktlagskytingen ...
Salto logo

AvslutningBEKJENTGJØRELSE 

Lørdag 20. april kl. 14:00-16:30 på Storruste (Hedalsvegen 1269). Vi ...