Hedalsheimen. Foto: Helge Nordby

– Skaper positive kjedereaksjoner

Publisert av Arne Heimestøl 12.10.2021. Sist oppdatert 12.10.2021.

Hedalsheimen bo- og servicesenter er ei perle sentralt plassert i Hedalen. At stedet, ute og inne, ser så bra ut og fungerer så godt, kan foreningen Hedalsheimens venner tilskrives en del av æren for.

I år har storstua på heimen blitt pussa opp, og det har skjedd ved godt samarbeid mellom venneforeninga og kommunen. Samarbeidet var godt i fjor også da en overgangsbolig ble sjaina opp.

Fredag 8. oktober var det fest i storstua, og her ble ros og takk framført av både av ordfører Marit Hougsrud og beboer Oddvar Gran.

Fest i lys og trivelig storstue. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Kake servert av Solveig Bragerhaug og avdelingsleder Ragnhild Langedrag. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Store byggeprosjekt

Første del av Hedalsheimen bo- og servicesenter stod ferdig i 1984. Tilbygg med seks nye leiligheter kom på plass i 2005. Støtte fra Hedalen helselag og gaver gitt som arv, bidro i begge byggetrinn til at servicesenteret kom på plass. Nå er det til sammen 19 leiligheter i bygget.

Oppussingsprosjekter

I 2019 og 2020 deltok venneforeninga i oppussing av en overgangsleilighet. Her stod venneforeningen for malearbeider, brukte rundt 70 timer på det og kjøpte inn møbler for 45 000 kr. Kommunen sørget blant annet for maling og utstyr som hører med til det.

Storstua på Hedalsheimen er fra 1984. Venneforeningen tok initiativ til et større prosjekt, og det har det siste halve året blitt utvidet flere ganger.

Også her sørget venneforeningen for malearbeider. De leide inn en maler som malte to strøk på tak og vegger. Solveig Lie tok jobben med å male vinduer, dører og noen møbler. Gardinbrett ble demontert, og nye gardiner kom på plass.

Også i dette rommet bidro kommunen med maling og maleutstyr. Vi legger til at forsterkeranlegget til 38 000 kr i stua ble kjøpt inn og montert av venneforeninga i 2018.

Kommunen så også at det var andre vedlikeholdsbehov. Nytt golvbelegg er lagt. Varmepumpa ble fiksa. Det samme ble lamper i taket. Og nå har kommunen gitt signaler om at de vil skaffe nye møbler i stua.

Stiftet i 2015

– Det kan se ut til at foreningen Hedalsheimens venner, som ble stiftet i mars 2015, har satt i gang positive kjedereaksjoner, sier Solveig Lie. Hun ledet foreningen i fem år. – Foreningens oppgave er å skape trivselsfremmende tiltak på bo- og servicesenteret.

Én i styret er et arbeidsjern med traktor og henger og kan alt mulig. Han er dessuten særdeles lett på dansefoten. En annen er en tidligere «koldjomfru» som kan det med å lage mat til mange og store selskaper. Hun har kontakter med alle slags folk. Og så har vi en i styret som har stålkontroll på finansene. Venneforeningen er finansiert hovedsakelig ved gaver og overskudd fra basarer. Og vi har en i styret som har malt på Hedalsheimen i ganske mange timer. Et par hundre. På den måten har vi utfylt hverandre.

Ordfører Marit Hougsrud, tidligere styreleder Solveig Lie, styremedlem Arvid Skogstad, styremedlem Berit Åslie og avdelingsleder Ragnhild Langedrag.

– Godt å bli gammel på Hedalsheimen

– Dugnadsånden er stor og unik her i Hedalen, sa ordfører Marit Hougsrud i sin tale. – Her skjer det veldig mye fint på dugnad. Det skal dere være veldig stolte av. Og det er derfor vi er her i dag. I fjor så malte Hedalsheimens venner en leilighet i kjelleren og kjøpte møbler. Og i år så har dere på dugnad satt i stand denne stua, og så vet jeg at dere har ønsket dere noen nye møbler…

Ordfører Marit Hougsrud. Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Jeg har på meg en litt spesiell t-skjorte i dag, fordi etterpå så skal jeg være med og markere verdensdagen for psykisk helse som er på søndag. Og det som skjer her på Hedalsheimen, med dans, grillfester og dugnader, det er tiltak for god psykisk helse i praksis! Det øker trivselen og minsker ensomhet. Hedalsheimens venner: Dere utgjør en forskjell, og her tror jeg det er godt å bli gammel! sa ordfører Marit Hougsrud.

– Som å hoppe etter Wirkola

Også beboer Oddvar Gran uttrykte i sin takketale begeistring over det venneforeningen gjennom flere år har fått til både inne og ute.

– Sist nå så dere at stua trengte en oppussing og ønsket å gjøre noe med det. Å gå på en slik oppgave krever pågangsmot. Hva tenkte du da du satte penselen på veggen første gang, Solveig? Du var ikke redd for at du skulle møte veggen?

Gran minte også om andre dugnadsprosjekt. – Vårarbeidet her er en stor jobb. Dere raker løv og rydder opp. Tenk på all sand som ligger her etter vinteren. Arvid stiller opp med traktoren sin for å kjøre vekk. Dere lager hyggestunder og fester med dans og full forpleining. De som skal overta etter dere, får det ikke lett. Det blir som å hoppe etter Wirkola! sa Gran.

Marit Hougsrud og Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Olav Kristian Huseby. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Folketallsutviklingen i Sør-AurdalYTRING 

Folketallsutviklingen er spennende lesning og viser at de forskjellige områdene ...
Folketallsutviklinig i Sør-Aurdal

Folketallsutvikling i Sør-Aurdal

I 1. kvartal 2024 var det, ifølge Statistisk sentralbyrå, 2 ...
Jannicke Hexum Foto: Arne Heimestøl

Planlegger omvisertjeneste i år også

Kirkeverge Liv Barbro Veimodet forteller at det planlegges omvisertjeneste i ...
Tingvoll

Tilbud om gratis kikhostevaksine til gravide

Fra  2. mai har alle gravide i svangerskapsuke 24 fått ...
Knivskaft i bjørk Foto: Bjørg Elisabeth Berg

Bare ei bjørk?

Har du tenkt på alt som ei bjørk kan gi ...
Lupiner

Åpent brev til Statens vegvesenYTRING 

Slå gresset/lupinene mens de blomstrer! Langs alle fylkesveger! Statens vegvesen ...