Frivilligsentralen

Gikk glipp av 440 000 kr i tilskudd

Publisert av Arne Heimestøl 02.10.2021. Sist oppdatert 01.10.2021.

I 2020 ble tilskuddet til Frivilligsentralen i Sør-Aurdal utbetalt over rammetilskuddet til kommunen. Frivilligsentralen i Sør-Aurdal har to sentraler. I 2021 kom tilskuddet via Kulturdepartementet. Kommunen ble spurt om hvor mange frivilligsentraler det er i Sør-Aurdal – og svarte at én.

Denne feilen gjorde at Frivilligsentralen i Sør-Aurdal, som altså har to sentraler, gikk glipp av 440 000 kroner i tilskudd i 2021.

I økonomirapporten etter andre tertial, som formannskapet skal behandle tirsdag 5. oktober, leser vi at Frivilligsentralen i Sør-Aurdal nå ønsker at kommunen skal utbetale de 440 000 kr de mistet på grunn av feilen som ble gjort fra kommunens side.

Vil ha frivilligsentralen inn under kommunen

I samme rapport leser vi videre at kommunen har ryddet opp i hvem som har ansvaret for Frivilligsentralen i Sør-Aurdal. Kommunedirektøren opplyser at kommunen er i dialog med frivilligsentralen for å få den inn i kommunen som en tjeneste.

Frivilligsentraler

Norges Frivilligsentraler er en fellesorganisasjon for landets frivilligsentraler. På denne organisasjonens hjemmeside leser vi at frivilligsentraler er mangfoldige møteplasser bygget på frivillighetens premisser og lokale ønsker, ivaretatt av ansatte i samhandling med frivillige, lag og foreninger, næring og kommune. Det er for tiden 476 frivilligsentraler i Norge fordelt på 314 kommuner.

Sikret statlig støtte

17. juni 2020 vedtok Stortinget at frivilligsentralene skal sikres statlig støtte også i fremtiden.

‹‹Stortinget ber regjeringen sørge for at finansiering av frivilligsentralene overføres til et øremerket tilskudd på Kulturdepartementets budsjett fra 2021 for å sikre finansiering til frivilligsentraler i både små og store kommuner.››

21. desember 2020 sendte KUD brev til alle kommuner med en frivilligsentral, med informasjon om tildelingen av øremerkede midler for frivilligsentraler for 2021.

For 2021 utbetales kr 440 000 per sentral med 100 % stilling, som øremerkede midler, via kommunene. Tilskuddsmottakere må følge retningslinjer fastsatt av Kulturdepartementet 2. desember 2020.

Åtte anbefalinger

Utover definisjonen og arbeidsmodell har Norges Frivilligsentraler (NFS) utviklet åtte anbefalinger for å lykkes som en frivilligsentral.

En frivilligsentral bør

  1. ha en daglig leder i fast stilling
  2. ha egne vedtekter 
  3. ha et eget styre hvor frivilligheten er i flertall
  4. ha en samarbeidsavtale med kommunen
  5. ha minst 40 % lokal finansiering i tillegg til statstilskuddet
  6. kalle seg en frivilligsentral og benytte Norges Frivilligsentralers grafiske profil
  7. disponere egnede lokaler
  8. være et supplement til kommunale tjenester, ikke en erstatning for

Eierform

Norges Frivilligsentraler (NFS) mener at hvem som eier en frivilligsentral, ikke bør spille noen rolle. – Frivilligheten skal utvikles på de frivilliges premisser. Det innebærer at sentralen bør drives av et styre hvor lokale lag og foreninger i tillegg til de frivillige som er tilknyttet sentralen, har flertall.

Samtidig legger NFS til at registering i Frivillighetsregisteret krevet at eierskapet ikke er kommunalt. Registrering i dette registeret er en forutsetning for ulike tilskudd og legater, deriblant momskompensasjon

NFS register vil du finne oversikt over hvilke organisasjonsformer de ulike sentralene benytter.

Hjemmeside

Frivilligsentralen i Sør-Aurdal har egen hjemmeside. Her finner du informasjon om blant annet aktiviteter og hvordan du kan gå fram om du ønsker å engasjere deg i sentralens arbeid.

Les også..

Renovering av skolen

Kostnadssprekk på rehabilitering av skolen

Omfattende rehabilitering av Hedalen barne- og ungdomsskole er satt i ...
Fra 17. mai 2016

Hilsen til bygdefolket fra årets 17. mai-komité.

Med bakgrunn i pågående renovering av Hedalen skole vil årets ...
Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...