fiber

Fiberutbygging i Sør-Aurdal

Publisert av Olav Kristian Huseby 13.09.2021. Sist oppdatert 12.09.2021.

Stig Solbrekken fra Sør-Aurdal kommune holdt tirsdag en orientering for formannskapet om fiberutbyggingen i kommunen.

Mange har fått fiber – og flere får i høst

Innen 2021 vil over 90 % av husstandene i kommunen ha fått installert fiberkabel. Telenor har levert fiber til 969 adresser i kommunen. Områder som nå bygges ut i den kommunale utbyggingen i 2021, er Ligrenda, Nedre Leirskogen, Briskebyen, Lundebygda, Kambabygda, Garthus og Begnadalen (noen områder). Dette er 184 adresser. Privatutbygging i Midtbygda i Hedalen når 42 adresser. Den skal være ferdigstilt i løpet av uke 41.

Flere vil få i 2022

Utbyggingen er nå inne i en fase der dekningshull tettes, og flere vil få fiber i 2022. Dette er områder som dekker Åsli i Hedalen, Bagnskleiva, øvre del av Vestbygda, Bagn og ytterst i Begnadalen.

Ut i fra etterspørselen vil da de fleste boligområder være dekket etter utbygging i 2022, men det er fortsatt noe å jobbe med. Noen huller finnes, og noen av disse punktene kan være viktige for utbygging av f. eks. mobiltelefonnettet. Områder som er usikre, og som det da arbeides med å få inn, er Austsidevegen, Skarovegen, Øvrevegen, Tverrvassvegen, Buvassvegen og Grøvsvegen. Totalt er dette 59 adresser som er usikre i siste del av utbyggingen

Viktighet av utbyggingen av fiber

Det siste halvannet årets arbeidssituasjon for mange har skapt en stor økning av arbeid hjemmefra og fra fritidsboliger. Dette har vært mulig når vi nå har oppnådd et stabilt nett for databruk.

For Sør-Aurdal kommune er det viktig med god utbygging da mye ny teknologi innen velferd og annet arbeid er avhengig av god og stabil kommunikasjon. Den kommende utbyggingen 5G-nettet er kun mulig der det er tilgjengelig fiber.

Noen deler av kommunen har dårlig dekning for mobiltelefon. Dette er mulig å forbedre om fiber er tilgjengelig der man kan plassere sendere som dekker områder med dårlig dekning.

Kommunen har brukt kr 2 081 000 for å bygge ut fiber i Sør-Aurdal. Utbyggingen har vært et spleiselag mellom staten, kommunen, utbyggere og innbyggerne selv. Det har vært mange forskjellige løsninger både teknisk og finansielt, men vi må si oss fornøyd med utbyggingen så langt og arbeide godt videre for en fullføring av arbeidet.

Olav Kristian Huseby, varaordfører (H)

Les også..

Hellsenningen

Hvilke effekter har hyttebygging?

Innlandet fylke: Verdiskapinga fra fritidsboligene er størst etter at hyttene ...
Klar for rumpeldunkkamp

Andreas Tate

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Olmhus Næringskveld. Foto: Mitt Sør-Aurdal

NæringslivskveldBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 25. april kl 19.30 arrangerer vi næringslivskveld i Sør-Aurdal. ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 3 av 6

Året deretter hadde far tømmerhugst syd for Goplerudseteren, og en ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Kommunen har publisert årsmelding og årsregnskap for 2023

I årsmelding og årsregnskapet leser vi at regnskapet for 2023 ...
Fekjær psykiatriske senter

Er du vår nye psykologkollega i et unikt terapeutisk samfunn?ANNONSE 

Stiftelsen Fekjær – Hedalen i Valdres. 12 mil fra Oslo ...