Informasjonsbasen om Base Elg snart klar
Den elektroniske Informasjonsbasen til Bautahaugens BASE ELG-prosjekt vil snart bli klar for publikum.
Etter en imponerende innsats av Jan Warberg – med å grave fram detaljer om blant annet flyslippene – har publikum noe å glede seg til.
Det har vært et paradoks i denne historia at ELG-operasjonens geografiske sentrum – Hedalen – tidligere har vært minst dokumentert og omtalt av alle berørte områder. Nå blir det endring. Særmeldinga som gjaldt for slippsted «E» nordvest i Vassfaret, hadde en pussig tekst som vi også kan oppfatte som en dagsaktuell og småironisk kommentar: GAMLEMOR ER LIKE SPREK.
Jeg håper at detaljene i informasjonsbasen vil inspirere publikum til å gjengi historier og anekdoter som de husker ble fortalt av deltakerne i tida etter krigen.
Som et eksempel her vil jeg fortelle etter mine foreldre Inger og Andreas Haglund.
Slippstedet «E» som nevnt ovenfor ble betjent av Hedalstroppen. Fotografiet gjengitt her er av min far, som påviste rester av containere i lia nedafor Strøslifjell for to interesserte østfoldinger sommeren 1984.
«E» mottok fire slipp, det første 30. – 31.12.1944. Det tre siste mot slutten av februar 1945.
29.12.1944 var mine foreldre blitt viet i Hedalskirka av den ikke ukjente Torbjørn Riise-Hansen. (Statlig approbasjon måtte naturlig nok utstå til okkupasjonen var over.)
Mor fortalte at under de rådende forhold tok det noen uker før hun fikk fullført flyttinga fra Søre Lie til Haglund. Mor traff en dag tilfeldigvis Riise-Hansen som hadde observert at far hadde kommet kjørende langs bygdevegen med høyvogna si med diverse flyttepjank. Riise-Hansen hadde mildt undrende spurt hvorfor hun ikke for lengst hadde flytta – nå som han hadde hjulpet til med å få dem gift!
Få år før hun døde i 1994, viste hun meg, blant andre ting på stabburet, forsvinningsdrakta som hun hadde sydd til far av dobbelt fallskjermsilke. Etter alle årene var drakta temmelig gulnet.
Denne gamle forsvinningsdrakta er i ettertid dessverre søkk borte.
Arild Haglund