Bjørke

Erling S. Lorentzen gikk bort 9. mars i år, 98 år gammel

Publisert av Arild Haglund 27.03.2021. Sist oppdatert 25.03.2021.

Han var så godt kjent at jeg velger her ikke å bruke plass på å ramse opp enkeltheter fra denne varme patriotens imponerende liv. BASE ELG-gruppa, nedsatt at Bautahaugen Samlinger, er svært takknemlig for at han viste stor interesse for prosjektet vårt.

En hilsen fra ham den 22.4.2020 ble formidlet til oss:

Erling S. Lorentzen
Erling S. Lorentzen

«Jeg har mottatt kopi av brev datert 17. april 2020 vedrørende brev fra Forsvarsdepartementet om prosjektstøtte til krigsminne – base ELG i Hedalen. Det er meget oppløftende å lese at søknaden er støttet av departementet med kr 150 000, naturlig nok, med vanlige forbehold. Vennligst overbring min gratulasjon til Arild Haglund.»

I boka «Fallskjermer over Vassfaret» (1977) av BASE ELG sjefen, daværende major Paul M. Strande, omtales Erling S. Lorentzen flere steder i svært rosende vendinger. Kp. Lingekarene Lorentzen og Bjarne Holth-Larsen hadde våren 1944 kommet til Hallingdal for å instruere Milorg. Holth-Larsen trakk ut på sommeren 1944 over til Valdressida for å vie seg til dette området.

Den 14.5.2020 mottok jeg e-post fra Erling S. Lorentzen der han kommenterte en artikkel jeg hadde publisert på Hedalen.no. Temaet var det av Strande omtalte Valdresavsnittet innen Milorg. Strande mente at Valdresavsnittet – ca. 400 mann – på slutten av krigen var det best sammentømrede avsnittet av alle, og som var best forberedt på kamp. En stor del av æren tilskrev han Bjarne Holth-Larsen («Håkon»).

Jeg hadde merket meg beretninger om, blant annet av Arne Eid i «Sagn og Soge» 1996, at det pr. sommeren 1944 var prekær mangel på instruksjonsvåpen. Strande sine utsagn om Valdresavsnittet etterlot for meg derfor et ubesvart spørsmål på dette punktet.

I sin epost 14.5.2020 ga Erling S. Lorentzen svar på dette:
«Det jeg spesielt vil nevne, er at «jeg» mottok mer våpen og utstyr enn jeg hadde behov for i Hallingdal, så jeg kunne overføre overskuddet til «Haakon» (Holth-Larsen) i Valdres.»

Les også..

Granbarkbille. Foto: Pierre Bornand

– Den verste skadegjøreren på hogstmoden gran

Mandag 22. juli publiserte vi en artikkel om pågående granbarkbilleangrep ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 17. dialektkviss

Oddvar sender oss fortsatt dialektord som vi kan lage kvisser ...
Fiskedag

Fiskesommer!BEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF arrangerer "Fiskesommer" for barn og ungdom på Skrukkefyllhaugen ...
Gjertrud på jakt

LerdueskytingBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF starter opp med trening på lerduebanen tirsdag 30. ...
Stian Carstensen og Elias Akselsen. Foto: Arne G. Perlestenbakken

En konsertopplevelse du sent vil glemme

2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Festivalen innledes ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Tægerarbeid

Sist lørdag var temaet på Bautahaugen tægerarbeid. Vakre produkter av ...