Ellen Cecilie Scheen

Telia lover 5G innen utgangen av 2023

Publisert av Arne Heimestøl 22.03.2021. Sist oppdatert 22.03.2021.

Telenor har tre basestasjoner i Hedalen og én på Søbekkseter. Telia har også basestasjon på Søbekkseter og to i bygda (på Skartjernskollen og i Vestrom i Vestbygda). Begge selskapene leverer 3G og 4G. Til tross for dette opplever deler av bygda dårlig mobildekning. I denne artikkelen setter vi søkelyset på Telia sin kommende 5G-utbygging.

Lover mer robust nettverk

Telia opplyser at selskapet skal være først med et nasjonalt 5G-nett innen utgangen av 2023. Utbyggingen i Innlandet starter i 3. kvartal 2021. – Vi holder for tiden på med en stor modernisering av mobilnettet vårt over hele landet, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Cecilie Scheen.

– Milliardinvesteringene vi nå gjør, er omfattende og innebærer en oppgradering av all teknisk infrastruktur. Både eksisterende radioutstyr og fiberfremføring skal oppgraderes. Det gjør vi for at hele nettverket skal blir bedre og mer robust. De oppgraderte basestasjonene vil både takle økt trafikk og få bedre «lytteevne». For kundene betyr det at telefonene deres kan være lenger unna en basestasjon og likevel oppnå god kontakt, sier Scheen.

Økt kapasitet

– Det tar tid å jobbe oss gjennom landet, men de to eksisterende basestasjonene i selve Hedalen vil etter hvert bli oppgradert med nytt utstyr og med et nytt frekvensbånd i tillegg til de to som er der i dag. Det betyr at kapasiteten på stasjonene vil øke.

Basestasjonen på Søbekkseter vil få en del ekstra kapasitet i oppgraderingen med tre ekstra frekvensbånd (700+2100+2600) i tillegg til dagens, så hyttefolket der vil nok merke en del bedre hastigheter.
Disse stasjonene vil også få 5G på ett frekvensbånd, og det betyr ekstra fart på surfingen.

Ny basestasjon på Teinvassåsen

– I tillegg har vi fått godkjent og har byggemeldt en ny basestasjon på Teinvassåsen. Det er ikke fremført noen strøm til området ennå, men vi håper det skjer til sommeren, sier Scheen.

Fungerer best med fri sikt

– De høye frekvensene fungerer best når det er fri sikt fra der du står til basestasjonen, sier Josef Noll ved Institutt for teknologisystemer ved UiO til Forskning.no.

Deler av Hedalen vil få god 5G-dekning fra Telia. Dette selskapet har ikke mast ved inngangen til Vidalen, slik Telenor har det. Telenor og Telia har mast på Skartjernskollen. Fra Digene og nord til Sukke er det flere steder ikke fri sikt til masta. Spørsmålet er om det må ei ekstra mast til for at mobildekninga skal bli tilfredsstillende.

En felles utfordring for Telia og Telenor er at masta på Skartjernskollen ikke har fibertilgang. Det har derimot masta i Vestbygda.

Les også..

Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...