Svein Erik Wold (Sp)

Infiltrasjonsanlegg for hytter

Publisert av Arne Heimestøl 08.03.2021. Sist oppdatert 08.03.2021.

Dette spørsmålet stilte Svein Erik Wold (Sp) i kommunestyrets møte 25.2.:

Jeg har fått opplyst at det er innført ny praksis og strengere håndheving for søknader for infiltrasjonsanlegg for hytter.

Inntil nylig har det blitt godkjent infiltrasjonsanlegg med naturlig fall og infiltrasjon. Etter det jeg har fått opplyst, blir ikke det godkjent lenger.

Nye anlegg som blir bygd fremover pålegges og bygges med pumpekum som trykker svartvannet ut i infiltrasjons grøften. Etter det jeg har fått opplyst fordyrer dette investeringen med minimum 25-40 000 kr, og det blir høyere driftskostnader og høyere vedlikeholdskostnader på lengre sikt.

  • Hvis dette er tilfelle, hva er grunnen til denne endringen?
  • Hva er galt med den tradisjonelle måten å bygge infiltrasjonsanlegg?

Svein Erik Wold

Kommunalsjef Hans Solbrekken Ruud sitt svar

Lokal forskrift for utslipp fra mindre avløpsanlegg, jfr. orurensningsforskriften § 12, vedtatt av kommunestyret i 2008, forutsetter at det er VA-miljøblad (norm) sine krav til prosjektering og utførelse som skal legges til grunn for slike anlegg.

Kommunalsjef Hans Solbrekken Ruud
Kommunalsjef Hans Solbrekken Ruud

For noen år tilbake ble det tatt inn i miljøbladene  at det skulle brukes trykkinfiltrasjon vha. pumpe. I SAK har vi ikke krevd dette, da dette vil føre til at det er utfordrende å kunne godkjenne avløpsløsninger i områder uten fremført strøm eller gode UPS-løsninger.

Kommunen har derfor i praksis fraveket vår egen lokale forskrift i noen grad. Vi vurderer derfor om vi vil oppheve lokal forskrift og heller benytte sentral forskrift som er mer generell. Det vil i så fall trolig bli en egen sak til behandling.

Den tradisjonelle måten å bygge anlegg på fungerer fremdeles, men for å fungere etter intensjonen, krever den nøyaktig utførelse av grøfta, samt rørledning osv.

Denne løsningen er sårbar for for eksempel feil og ujevnt fall, med tilstopping i hullene og ujevn belastning av infiltrasjonsflaten.

Trykkinfiltrasjon er ikke avhengig av helt jevnt fall og vil i større grad sikre jevn fordeling på jordoverflaten og antas å ha noe lengre levetid på filterflaten på grunn av trykket som hindrer tilstopping og at man forer bakterielaget jevnere.

Godt egnet der det er marginale forhold for infiltrasjon (bli kvitt vannet), og det gir også mulighet til lengre grøfter for å kompensere for dette. Men pumpa er også en komponent som er sårbar, og som krever vedlikehold og tilsyn og kanskje er best egnet der det er anlegg uten lang ståtid (dvs. ikke hytter ol.).

Administrasjonen har derfor valgt å fremdeles tillatte selvfallsanlegg.

Les også..

Påskenøtt 2024

Påskenøtt 2024

Her kommer årets påskenøtt🐣. Dette er noe som finnes i ...
Arbeidsmarkedet i Innlandet i mars

Fortsatt lav ledighet og mange ledige stillinger i Innlandet

Arbeidsledigheten i Innlandet holder seg fortsatt lav med 1,9 prosent ...
Klar for rumpeldunkkamp

Den mystiske boksen

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Løype fra Jevnlismyra

Nykjørte løyperBEKJENTGJØRELSE 

Onsdag kl. 14.10: Rolf Gunnar har kjørt løype fra Jevnlismyra ...
Skitur torsdag

Siste vinterleirskoleuke

Denne uka hadde Vassfaret leirskole sin siste uke med vinterleirskole. ...
Mellombygget

– Arbeidene går godt framover

Bygningsingeniør Oddleiv Juvkam forteller at flere anbud på opprusting av ...