Skuterland?

Snøskuterkjøring i HedalsfjellaYTRING 

Publisert av Pål Jacobsen 01.03.2021. Sist oppdatert 01.03.2021.

Ser på hjemmesiden at retningslinjer for snøskuterkjøring til hytter uten brøyta vei i Hedalsfjella har vært oppe til diskusjon og avstemming i kommunestyret.

Er det slik at det kun er kjøring til hytter uten vintervei som har vært tema, eller gjelder dette også generell kjøring i utmark?

Som hytteeier med vei helt fram har ikke dette særlig stor interesse for oss nå, men vi har full forståelse for at det kan være et behov for enkelte. Vi har selv tidligere ikke hatt vinterbrøytet vei fram til hytta og selv opplevd det slitet det er å bære/dra inn alt som skal spises og drikkes, unger i pulk eller på egne ski i dyp snø seint fredag kveld.

Kanskje man må gå flere turer også. Dette er et slit uansett om det er over eller under 1 km, selv 3-400 meter i dyp snø kan være nok til at en lar være å dra på hytta.

Jeg regner med at kommunestyret ønsker at vi hyttefolk bruker hyttene og legger igjen litt kroner i kommunen også vinterstid.

Om avstanden mellom brøyta vei og hytta er under 1 km, tror jeg ikke skaper mye unødvendig kjøring, så hvorfor man skal ha en slik begrensning, forstår jeg ikke.

Ofte så er jo disse traseene veier, stier el. i terrenget når snøen ikke er der. Og spor blir det uansett om man går på ski eller det kjøres skuter av og til.

Litt støy fra noen få skutere tåler vi en fredagskveld i ny og ne. For det er faktisk ikke slik at alle som ikke har brøyta vei frem til hytta, bruker den hver helg gjennom hele vinteren.

Det man heller må begrense, er skuterkjøring som ikke er til nytte for noen, altså kun til glede og moro for den som kjører.

Som Ola Jonny Fossholt sier, så står det skutere rundt om på nesten alle gårdene i Hedalen, og han observerer stadig skutere på henger med kurs for Hedalsfjella.

Hva slags kjøring driver de med, og er det lovlig kjøring ? Vi går en del skiturer utenom de oppkjørte løypene og ser stadig skuterspor utenom løypenettet.

Dette er spor som ikke går til hytter uten vintervei, men spor hvor det ser ut som kjøringen kun er for moro skyld. Noen steder er det kjørt traseer som er kjempefine å bruke til skigåing.

Det kan være på stier og kjerreveier som ikke er med i løypelagets traseer, men som gjør adkomsten til disse enklere for mange, spesielt for oss som ikke har hytte rett ved det oppkjørte løypenettet.

I helgen kom vi inn på et slikt skuterspor som gikk forbi Silkevannene og videre innover mot løypenettet og Høgdefjell, tror jeg. Veldig fint å gå i. Vi tok av vestover i et annet skuterspor på sørsida av det største av vannene.

Dette sporet endte i det som kunne se ut som en forlatt leirplass, det sto igjen en vedsekk, og det kunne se ut som det hadde stått en lavvo/telt der også.

Og leirdeltakernes etterlatenskaper var ikke engang forsøkt gravd ned. Se bildene nedenfor.

Etterlatenskaper
Etterlatenskaper
Leirplass
Leirplass

Her så det ikke ut som det bare hadde vært én skuter på tur, men flere. Det hjelper med fint vær og påskestemning når en kommer over sånt i fjellet.

Det er vel denne type skuterkjøring kommunestyret burde bruke energi på å forhindre. Det må vel skilles mellom hva som er nødvendig og unødvendig kjøring. I hvert fall hvis formålet er å ta hensyn til natur og friluftsliv som departementet uttrykker.

Les også..

Olav Kristian Huseby. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Folketallsutviklingen i Sør-AurdalYTRING 

Folketallsutviklingen er spennende lesning og viser at de forskjellige områdene ...
Folketallsutviklinig i Sør-Aurdal

Folketallsutvikling i Sør-Aurdal

I 1. kvartal 2024 var det, ifølge Statistisk sentralbyrå, 2 ...
Jannicke Hexum Foto: Arne Heimestøl

Planlegger omvisertjeneste i år også

Kirkeverge Liv Barbro Veimodet forteller at det planlegges omvisertjeneste i ...
Tingvoll

Tilbud om gratis kikhostevaksine til gravide

Fra  2. mai har alle gravide i svangerskapsuke 24 fått ...
Knivskaft i bjørk Foto: Bjørg Elisabeth Berg

Bare ei bjørk?

Har du tenkt på alt som ei bjørk kan gi ...
Lupiner

Åpent brev til Statens vegvesenYTRING 

Slå gresset/lupinene mens de blomstrer! Langs alle fylkesveger! Statens vegvesen ...