Ku

Vaksinering

Publisert av Bjørn Lie 19.02.2021. Sist oppdatert 18.02.2021.

Det er mye snakk om vaksiner og vaksinering for tida. Det var en engelskmann som hette Edward Jenner (1749–1823) som var den første som gjennomførte en vaksinering.

Kopper

Det foregikk på en helt annen måte enn det gjøres i dag. Jenner var utdannet som lege. Hans store interesse som lege var sjukdommen kopper. Den hadde stor dødelighet. Der det brøt ut en epidemi, døde omtrent én av tre smittede.

Edward Jenner

De som overlevde, fikk stygge, skjemmende arr på kroppen, ikke minst i ansiktet. De som fikk kopper, men ble friske, viste seg å bli immune mot sjukdommen etterpå.

I Tyrkia og Kina var det gjort forsøk med å smitte friske personer med smitte fra blemmer hos en som hadde kopper i en mild form. Det ble gjort ved å lage et lite snitt i huda på den friske og så smøre smitte inn i såret.

Målet var å få et mildt angrep av sjukdommen og overleve og bli immun. Dette var svært risikabelt og ble nærmest en form for russisk rulett, men noen ble jo friske og immune.

Kukopper

Omkring 1775 begynte Jenner å fundere over denne praksisen. Det fantes nemlig en egen, mild form for kopper som hette kukopper, og det ble sagt at den som fikk kukopper og ble frisk, ble immun etterpå mot både kukopper og den livsfarlige kopperen.

Jenner kom til at dette ville han finne ut av. Den 14. mai 1796 fikk han sjansen. Den dagen fikk han besøk av ei dame som hette Sarah som drev med mjølking av kyr. Ho hadde fått kukopper og gikk til Jenner for å få en form for behandling. Nå ville han benytte denne anledningen til å teste.

Et farlig eksperiment

Han tok smitte fra ei blemme som ho hadde i en arm og overførte den til en åtte år gammel gutt som hete James. Gutten ble sjuk av kukopper, men ble frisk etter noen få dager.

To måneder seinere gjentok Jenner eksperimentet. James ble smitta på nytt, men denne gangen med smitte fra den livsfarlige kopperen. Gutten ble dårlig som sist, men frisk igjen også denne gangen slik som Jenner regna med.

Men det var et farlig eksperiment. I verste fall kunne gutten ha mista livet og da ville dette ha vært likeverdig med uaktsomt drap. Jenner ville teste mer og fikk anledning til å gjenta sitt eksperiment et par år seinere og nå med flere personer. Det gikk like bra som det hadde gått med James, og nå publiserte Jenner sine resultater.

Vaccinia

Ordet vaksinering er utleda av det latinske ordet for ku som heter vacca. Kukopper kalles vaccinia, og Jenner kalte det han hadde gjort for vaksinering. Han fikk både ros og belønning. Vaksinering ble raskt kjent og akseptert rundt om i Europa og det ble etter hvert påbudt i flere land.

Nå er vaksinering blitt vanlig praksis og brukes mot en rekke lidelser for å oppnå immunitet. I 1980 erklærte WHO at kopper er utrydda som sjukdom. Jenner har fått et krater oppkalt etter seg på månen.

Les også..

Hedalen helselag

Tren med ossBEKJENTGJØRELSE 

TREN MED OSS tirsdag 12. des. kl. 17.30. – 18.30. ...
Aage Sogn

Konserter i Den kulturelle spaserstokkenBEKJENTGJØRELSE 

Onsdag 13. desember kan du få med deg julekonsert med ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Jul med valdresmål og meining

Vi som var så heldig å ha billett til konserten ...
Ordfører Marit Hougsrud Foto: Arne Heimestøl

Orientering eller sak?

Ordfører Marit Hougsrud har sendt ut innkalling til kommunestyremøtet 14. ...
Salto logo

GrøtfestBEKJENTGJØRELSE 

på Kroken for både ute- og innegruppa, torsdag 14.12. kl. 17:30–19:00.
Hakkebakkeskogen

Bli med til HakkebakkeskogenYTRING 

På lokalet den 16. og 17. desember det skjer.Vi ønsker ...