Scanaccount

Tar til orde for økt samarbeid

Publisert av Arne Heimestøl 11.02.2021. Sist oppdatert 10.02.2021.

Arbeidsledigheten er svært lav i Sør-Aurdal. Statistisk sentralbyrå melder at antall virksomheter med ansatte har økt med 5,8 prosent i 2020 i kommunen. Flere bedrifter søker nye medarbeidere.

– Utfordringen for oss er å skaffe medarbeidere med de rette kvalifikasjonene, sier daglig leder i ScanAccount, Osvald Fossholm. Dette firmaet leverer regnskaps- og økonomitjenester til virksomheter i flere deler av landet. – Kan vi få til økt dialog med skolene i kommunen om denne utfordringen, spør Fossholm.

Utdanningsvalg

Rådgiver Tone Kjensrud
Rådgiver Tone Kjensrud

– Det ligger godt til rette for samarbeid med næringslivet i Sør-Aurdal, sier rådgiver ved Hedalen barne- og ungdomsskole, Tone Kjensrud.

I tillegg til individuell rådgivertjeneste har elevene på ungdomsskolen faget utdanningsvalg. 110 timer er satt av til faget på ungdomstrinnet. I innledningen til fagplanen leser vi følgende:

«Utdanningsvalg er et sentralt fag for å bidra til å gjøre elevene i stand til å ta gode utdannings- og yrkesvalg. Faget skal bidra til at elevene utvikler en trygg identitet og til at de skal kunne ta valg ut fra egne interesser og forutsetninger. Gjennom arbeidet med faget skal elevene skaffe seg kunnskap om muligheter og krav i utdanningssystemet og i arbeidslivet. Faget skal bidra til at elevene utvikler kompetanse i å håndtere overganger, bidra til deltakelse og skape forståelse for sammenhenger mellom utdanning og jobbmuligheter.»

Samarbeid med næringslivet

Hva gjør Hedalen barne- og ungdomsskole for at elevene skal bli kjent med lokalt næringsliv?

– To dager i 8. trinn og fem dager i 9. trinn blir elevene utplassert i arbeidslivet, sier Kjensrud. – Ta gjerne kontakt med skolen om det er bedrifter som har mulighet til å ta imot våre elever. Dette er ett av områdene vi har samarbeid med bedrifter.

– I tillegg er det aktuelt med bedriftsbesøk og/eller at bedrifter kommer til skolen for å presentere seg. Valdres-regionen har dessuten yrkes- og utdanningsmesse hvert andre år for elever på ungdomskolen og på videregående. Der er det mange lokale bedrifter som profilerer seg.

I hvilken grad vil du si at elevene er opptatt av å komme tilbake til bygda etter endt skolegang?

– Mitt inntrykk er at de absolutt holder døra på gløtt for den muligheten. I så måte vil jeg legge til at de er svært opptatt av at et fullverdig skoletilbud i Hedalen må videreføres.

Kjensrud legger til at videregående skole også har ansvar for å veilede elevene når det gjelder utdanningsvalg. Ofte skjer yrkesvalg først seint i utdanningsløpet.

Linda, Monica, Ola Einar og Edvart. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Plagiert saksframstilling?

Forslag til alkoholpolitisk handlingsplan for kommunen skal behandles av formannskapet ...