Illustrasjon arbeidsledig

Ledigheten har økt i Innlandet – fortsatt lav i Sør-Aurdal

Publisert av Unni Dalsegg, NAV 29.01.2021. Sist oppdatert 29.01.2021.

Ved utgangen av januar var 10 689 personer i Innlandet registrert som helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak. Dette tilsvarer 5,7 prosent av arbeidsstyrken.

Den tilsvarende andelen i landet var på 7,1 prosent. – Antall arbeidssøkere i Innlandet har økt med 471 personer siste måned. En stor del av økningen skyldes at mange arbeidskontrakter utløper i desember, sier direktør Bjørn Lien i NAV Innlandet.

I Sør-Aurdal er kun 1,5 % av arbeidsstyrken helt ledig. Det utgjør 22 personer – 9 færre enn på samme tid i fjor.

Antall helt ledige har økt

Ved utgangen av januar var det 6 209 helt ledige i Innlandet, som tilsvarer 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Dette var 801 flere enn ved utgangen av forrige måned. Bruttoledigheten, det vil si helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 7 136, som tilsvarer 3,8 % av arbeidsstyrken.

Antall delvis ledige var på 3 553, som tilsvarer 1,9 % av arbeidsstyrken. Dette var 415 færre enn ved utgangen av forrige måned.

Tall fra NAV viser at 1 451 av de helt ledige og 1 411 av de delvis ledige er permitterte. Dette betyr at det er 378 flere permitterte enn i forrige måned. Til sammen utgjorde de permitterte 1,5 prosent av arbeidsstyrken i Innlandet.

Både det sesongjusterte antallet helt ledige og den sesongjusterte bruttoledigheten økte i januar.

Høyest ledighet blant unge

Ledigheten har under hele koronapandemien vært høyest blant unge mellom 20 og 29 år. I januar var andel helt ledige i aldersgruppene 20–24 år og 25–29 år på henholdsvis 5,7 og 5,1 prosent.

Andelen helt ledige har dermed økt for begge disse aldersgruppene sammenlignet med utgangen av forrige måned. De samme aldersgruppene hadde også høyest andel delvis ledige, men disse andelene var lavere nå enn i forrige måned.

Antall helt ledige har økt innen de fleste yrkesgrupper

Den siste måneden har antall helt ledige økt innen nesten alle yrkesgrupper, mens antall delvis ledige har gått ned innen alle yrkesgrupper. Ved utgangen av januar var det flest både helt ledige (1 048) og delvis ledige (675) innen reiseliv og transport. Denne yrkesgruppen stod samtidig for en tredjedel av økningen i antall helt ledige i fylket vårt.

Stor tilgang på ledige stillinger

I Innlandet var det i januar måned en tilgang på 3 041 ledige stillinger. Det var flest nye ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg der tilgangen var på hele 1 123 stillinger.

– At det ble utlyst så mange nye ledige stillinger denne måneden, betyr at det finnes jobbmuligheter for dem som er arbeidssøkere, til tross for nedstenginger i arbeidsmarkedet og mange restriksjoner på grunn av koronapandemien, sier direktør Bjørn Lien.

På grunn av feil i publisert statistikk for ledige stillinger for 2020 er tallene for januar 2021 ikke direkte sammenlignbare med tallene for januar 2020.

Les også..

Hellsenningen

Hvilke effekter har hyttebygging?

Innlandet fylke: Verdiskapinga fra fritidsboligene er størst etter at hyttene ...
Klar for rumpeldunkkamp

Andreas Tate

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Olmhus Næringskveld. Foto: Mitt Sør-Aurdal

NæringslivskveldBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 25. april kl 19.30 arrangerer vi næringslivskveld i Sør-Aurdal. ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 3 av 6

Året deretter hadde far tømmerhugst syd for Goplerudseteren, og en ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Kommunen har publisert årsmelding og årsregnskap for 2023

I årsmelding og årsregnskapet leser vi at regnskapet for 2023 ...
Fekjær psykiatriske senter

Er du vår nye psykologkollega i et unikt terapeutisk samfunn?ANNONSE 

Stiftelsen Fekjær – Hedalen i Valdres. 12 mil fra Oslo ...