Kamilla

Pol til besværYTRING 

Publisert av Line Kamilla Heimestøl 27.01.2021. Sist oppdatert 28.03.2023.

Etter at den nye og mer smittsomme mutasjonen av koronavirus ble oppdaget i Nordre Follo kommune, valgte myndighetene å gripe til omfattende tiltak med håp om å stoppe spredningen. Ett av tiltakene var stengte Vinmonopol i flere kommuner. 750 000 mennesker sto dermed uten tilgang til å kjøpe sterkere alkoholholdige drikker i egen kommune.

Stengningen følte til lange polkøer i nabokommunene. Da dette også medførte en risiko for smittespredning, valgte myndighetene å snu. Vinmonopolene ble gjenåpnet fra og med mandag 25.1. Mange protesterer på dette. For hvorfor er det slik at vi prioriterer voksnes behov foran barn og unge – som fortsatt ikke får lov å gå på fotball eller i svømmehallen?

Jeg ble også oppgitt da jeg så bildene av de lange køene. Kan det virkelig være nødvendig? tenkte jeg. Men så leste jeg dette intervjuet med statsministeren, hvor hun på en god måte oppsummerte hvor komplisert beslutningen om å stenge alkoholtilgangen kan være:

– Folk bør være lojale og ikke gå på polet. Men det er mange mennesker som har veldig behov for å gå på polet. Vi må bare innrømme at det er mange mennesker med store alkoholutfordringerer i vårt samfunn. De klarer ikke å la være, sier Solberg.

Senere fulgte helsedirektøren opp:

– Samtidig er det slik at nettopp stenging av Vinmonopolet kan skape mobilitet i befolkningen. I tillegg kan stenging dessverre skape abstinenser for noen i en situasjon som er svært krevende, svarte Guldvog.

Ifølge NHI.no drikker omtrent 10 % av befolkningen på en måte som kan medføre stor risiko for helseskade og avhengighet. Disse drikker 50 % av all alkohol som konsumeres i Norge. Og rundt 70 000 nordmenn drikker så mye alkohol som en kvart liter brennevin hver dag. Det er dessverre ikke bare å bråslutte for disse. Og skal man erstatte en kvart liter brennevin med øl, sier det seg selv at man må drikke ganske mange liter!

Mange tenker på alkoholikeren som en litt lurvete person som reker gatelangs. De fleste med alkoholproblemer ser likevel ut som meg og deg. Antakelig kjenner du flere også, selv om du kanskje ikke vet at de har et problem. Eller kanskje er du selv en av dem som drikker for mye?

Dessverre er dette et tema som er vanskelig å ta opp. Ofte ler vi det bort, og ofte blir vi sinte. «Dette er den siste gleden jeg har igjen», var det en av de i polkøen som sa. Men jeg tror det er nødvendig å snakke om bruk av alkohol, og ikke minst tror jeg det er viktig å fjerne stigmaet rundt det. Det er alt for mange av oss som har erfaring med alkoholisme til at temaet skal ties i hjel.

Vi vet at 12 % av kvinner i aldersgruppe 50–60 år drikker en halv flaske vin eller tilsvarende 2–3 ganger i uken. Foreldres alkoholbruk kan påvirke barn negativt. Arbeidstakeres alkoholbruk kan føre til økt sykefravær og redusert yteevne. De samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er estimert til å ligge på mellom 18 og 19,6 milliarder kroner. Det er på tide å kunne sette ord på det, men uten å sette de som måtte ha problemet i skammekroken.

Så hvorfor bør vi ikke stenge Vinmonopolene, nå som smittefaren er stor? Det er blant annet fordi helsevesenet ikke har kapasitet til å håndtere den økte tilstrømningen av sykehusinnleggelser grunnet akutt abstinens. Dernest fordi flere ikke vil orke å holde seg unna polet og heller risikere egen og andres helse. Vi kan like det eller ikke like det, men slik er det.

Kanskje en av løsningene er om vi alle kan stille oss selv følgende spørsmål: Hva om tilgangen til alkohol forsvant den neste måneden. Ville du være i stand til å klare deg uten?

Om svaret er nei, er mitt råd til deg å be om hjelp. Aller mest fordi jeg synes du fortjener alle de fordelene det kan føre til for deg.

Dette er steder du kan ta kontakt:

Les også..

Sommerens åpningstider

Åpningstider på biblioteka i Sør-Aurdal i sommerBEKJENTGJØRELSE 

I sommer blir det litt endringer i åpningstidene i Hedalen. ...
Tidligere kommunalsjef samfunnsutvikling Gro Anita Bakketun. Foto: Privat

Har anmeldt Sør-Aurdal kommune

Onsdag 12.6. fikk Hedalen.no kopi av e-post med en rekke ...
Vannverket i Hedalen Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Grenseverdier skal ikke overstiges

Hedalen.no har sendt en felles henvendelse til Sør-Aurdal kommune og ...
Haakon Boie Ludvigsen

Kommunedirektøren svarer på spørsmål om fluor i drikkevann

Hedalen.no har sendt en felles henvendelse til Sør-Aurdal kommune og ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Gunnar på Mo

Onsdag 5. juni fikk Sør-Aurdalsheimen og Hedalsheimen besøk av teaterforestillingen ...
Drikkevannet har så høye fluorverdier at innbyggerne i bygda anbefales å droppe både fluortannkrem og fluortabletter.

Mens vi venter på mer informasjon

Sist torsdag publiserte Hedalen.no en artikkel om fluor i drikkevannet ...