Line Kamilla Heimestøl

Deilig er jordenYTRING 

Publisert av Line Kamilla Heimestøl 26.12.2020. Sist oppdatert 26.12.2020.

Kjenner du historien bak julesalmen «Deilig er jorden»? Teksten ble skrevet av den danske dikteren Bernhard Severin Ingemann i 1850. Danmark fremsto alt annet enn deilig på den tiden. Landet var i krig mot Preussen, og dette året utkjempet de et brutalt slag på Isted Hede, nordvest for Slesvig.

Ingemann hadde også i privatlivet opplevd mange sorger. Før han var 20 år, hadde han mistet begge foreldrene og tre av brødrene sine. Tuberkulosen tok mange liv.

Jeg opplever ikke jorden særlig deilig nå heller. Fra Guds prektige himmel har det stort sett falt regn de siste ukene. Og pilgrimene jeg til stadighet må ringe og fortelle at har fått koronavirus, føler sjelden for å synge ut annet enn frustrasjon og fortvilelse over situasjonen de har havnet i.

«2020 har vært et fryktelig år!» utbrøt 13-åringen da han fikk høre at han var havnet i karantene gjennom jula. Men kanskje vi kan lære noe av dette året også? Jeg har i alle fall oppdaget hvor mye jeg setter pris på goder jeg ellers har tatt for gitt!

Jeg gleder meg til å kunne klemme barna mine igjen! Jeg gleder meg til å kunne besøke foreldrene mine, og jeg gleder meg til å kunne ha besøk av venner uten å bekymre meg for om jeg drar med smitte på jobben.

Og så har jeg oppdaget at det er mye jeg godt kan klare meg uten. Det er ikke så viktig å fly landet rundt på diverse kurs eller møter. Det går an å ha møter via Internett også! Skogen og lekeplassene i nabolaget gir like mye frisk luft som eksotiske strender og majestetiske fjell. Det går fint an å planlegge innkjøp, og det blir som regel middag uten at 100 % av ingrediensene er på plass.

Kanskje kan vi ta med noe av lærdommen inn i 2021, når vi forhåpentligvis kan leve uten dagens restriksjoner? Dette er min liste for hva jeg kan ta med videre:

  • Jeg trenger ikke å fly verden rundt selv om jeg vil ha tid og anledning til å gjøre det.
  • Jeg trenger ikke kjøpe meg ei hytte på fjellet eller ved sjøen.
  • Jeg kan ta toget til jobben.
  • Jeg kan spise bærekraftig og lokal mat.
  • Jeg kan bevare tøyet, og heller arve eller reparere fremfor å kjøpe nytt.

Jorden var kanskje ikke så deilig i Danmark i 1850. Den oppleves ikke så deilig for mange som lever på den nå heller. Men det er den jorda vi har, og den har utvilsomt utrolig mye godt å by på. Men skal vi fortsette å bevare jorda vår, er det ting vi bør forsake.

Det er mange som sitter alene denne jula. Jeg har blitt rørt av mange artister som likevel har klart å lage musikk sammen, og med det spre håp og glede til oss andre. Nå som det er jul, har jeg satt stor pris på Skien misjonskirkes versjon av Deilig er jorden. Med deres sang ønsker jeg alle sambygdinger god jul!

Les også..

Bergsrud Foto: Arne Heimestøl

Starter prosessen mot et salg av Bergsrud og Fjellstad

Stiftelsen Bautahaugen samlinger hadde årsmøte 4. april. Årsmeldinga for 2023 ...
Hellsenningen

Hvilke effekter har hyttebygging?

Innlandet fylke: Verdiskapinga fra fritidsboligene er størst etter at hyttene ...
Klar for rumpeldunkkamp

Andreas Tate

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Olmhus Næringskveld. Foto: Mitt Sør-Aurdal

NæringslivskveldBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 25. april kl 19.30 arrangerer vi næringslivskveld i Sør-Aurdal. ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 3 av 6

Året deretter hadde far tømmerhugst syd for Goplerudseteren, og en ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Kommunen har publisert årsmelding og årsregnskap for 2023

I årsmelding og årsregnskapet leser vi at regnskapet for 2023 ...