Heder til Even

Ordfører Marit delte ut priser til Ola og Even

Publisert av Arne Heimestøl 18.12.2020. Sist oppdatert 18.12.2020.

Kommunestyrets budsjettmøte torsdag ble åpnet med en ny vri. Ordfører Marit sa at hun hadde lyst til å bruke rolla si til å gjøre noe nytt. – Nå har jeg som ordfører opprettet min egen pris som jeg kan dele ut når som helst og til den eller de jeg selv vil.

Og denne gangen var det mesterkokken Even Strand­brå­ten Sør­um fra Begnadalen og trommis Ola Øverby fra Hedalen som ble hedret med rosende omtale og hvert sitt kunstverk av Synnøve Gabrielsen.

Ola kunne ikke delta på kommunestyremøtet på grunn av spilleoppdrag. Even var imidlertid i hjemkommunen og stilte opp.

Ordførerens tale

Nå, folkens! Skal vi gjøre noe litt uventet! Dette er jo et møte der vi pleier å ha underholdning av kulturskolen! Nå har jeg hatt denne jobben i litt over ett år!

Det har vært morsomt, men også veldig krevende. Men så har jeg også muligheter til å gjøre litt som jeg vil!

Jeg har derfor opprettet min helt egen pris. Vi har jo kulturprisen og positivprisen, men der er det mye slags statutter og regler som skal oppfylles. Nå har jeg laget en pris helt uten statutter – den kan jeg dele ut akkurat når jeg vil til hvem jeg vil, når jeg finner det for godt!

For vi har nemlig to unge karer som har gjort det så bra utenfor SA: Og det er Ola Øverby og Even S. Sørum. Så nå: Det er en glede for meg å ønske Even velkommen hit!

Ola

Ola kunne ikke komme. Han er født i 1996, og har vel egentlig spilt trommer fra han var 2 år… Starta med å spille på isbokser og andre ting det blir fin lyd i. 🙂

Og du kan trygt si at musikk-karrieren starta i Hedalen Musikkorps, med Arild Bjørnstad som primus motor.

Heder til Ola

Som korpsmusiker har han deltatt på Norges Musikkorpsforbund sine sommerkurs på Toneheim fra han var 9 år til langt opp i tenårene.  Ellers har han gått i kulturskolen, med lærer Kjell Ivar Vestrum, og med enetimer på trommer med den fantastiske trommelæreren Simen Motrøen.

Simen fikk Ola til å bli med i Fagernes musikkorps, og i 2011 ble han hedra av Fagernes Musikkorps med korpsets innsatspremie. Simen fikk også Ola til å søke om plass på et talentutviklingsprogram for unge musikere på Norges Musikkhøgskole. Dette var fra høsten 2011 og han fikk være med i

4 år, og hadde der en god lærer i Pål Thowsen.

Våren 2012 fikk han Drømmestipendet, dette er et samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping. Høsten 2012 start han på musikklinja på Gjøvik VGS, og gikk der i 3 år. Deretter gikk ferden til Oslo og Norges Musikkhøgskole på linja for utøvede jazz. Dette var 4 nye år med bl.a.

eminente Pål Thowsen. Nå er han musiker på heltid, og spiller med diverse band. Også sier mor og far Øverby at de har mista litt oversikten på hvilke band han spiller med….

Dølajazz’ årlige talentprisen ble torsdag 15. oktober tildelt trommeslager Ola Øverby under festivalens åpningskonsert i Lillehammer. Talentprisen deles ut til en ung musiker med tilknytning til Innlandet, og med den følger en sum på kr 50 000 samt invitasjon til å gjøre en talentpriskonsert på festivalen året etter.

Dølajazz skriver følgende i begrunnelsen for prisen:

«Talentprisen gikk i år til en ung utøver som er i ferd med å etablere seg som en musiker man kan regne med i mange år fremover. Det ser ut til at han sikter på en musikerkarriere der jazz står sentralt, med et svært troverdig musikalsk engasjement.

Han blir beskrevet som «ung og løfterik», «stødig» og «funky», og har tross sin unge alder blitt en ettertraktet musiker. Det sies enkelt og greit om årets talentprisvinner at han spiller DRITBRA.

Ola sier selv: «Jazzen er jo selve livet!»

Even

Han er rett og slett Europamester i kokkekunst!! Også har du vært i både radio og TV. Og det skal vi se på nå!

Født og oppvokst i Begnadalen. Flere her i salen som kjenner deg som liten. Trine? Jeg husker deg som en aktiv og propell. Men en nysgjerrig og spørrende unge. Tidlig ganske aktiv med mye rart, men også med mat.

Jeg liker å kalle Even for vår faste konfirmasjonskokk! Han sto for maten i konfirmasjonen til Aaste, konfirmasjonskokken vår opptatt med europamesterskap. Men Even: Våren 2022 – ny konfirmasjon.

Even er arvelig belastet og startet antagelig kokkekarrieren på Valdresporten. Men sånn utdanningsmessig startet han på kokkelinja på Valdres vgs.

Lærling på Nytun, deretter på Stadtholdergården i Oslo.

Høsten 2018 reiste du til Trondheim, og begynte som kokk hos Fagn. Nå er ikke jeg noe bevandret i restaurantverden, men jeg har skjønt det sånn at Fagn er en anerkjent restuarant. Februar 2019 fikk Fagn Michelin stjerne.

Så ble du ppfordret til å søke jobb i Stavanger, hos Christian Andre Pettersen. Den gjorde du, og du fikk jobben. Kom til Stavanger sommeren 2019.

Christian Andre Pettersen har en tung meritt-liste, han deltok i Bocuse d’Or-konkurransen i 2018, da tok han gull i Europafinalen i Torino og bronse i verdensmesterskapet i Lyon 2019.

Høsten 2019 vant han Årets unge kokk. Han skriver følgende: «Det er ikke jeg som står øverst på pallen, men vi. Vi er teamet og samholdet som representerer det vi gjør. Jeg tør å påstå at jeg har verdens beste team, det er et sammensatt lag med de som står meg nærmest.»

Så skriver han litt om hver enkelt i teamet, og om Even så skriver han: «Makan til fyrverkeri og enormt driv. Du kom som det nye tilskuddet til teamet rett før sommeren. Pakka tingene dine i Trondheim, og innlosjerte deg på Kronen Gaard Hotell. Du har virkelig stått på og levert opp til min standard. Du har hatt enormt stor progresjon fra du kom.»

Er ikke så verst å få det fra sjefen.

Så har dere jobbet og øvd til Europamesterskapet i Bocos d’or september i år. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Intet mindre.

Der dere rett og slett var best, og vant gull. Tenkt på det! Det er en kokk i verdensklasse vi står her med!

Akkurat nå har du pause og jobber på Valdresporten. Vi hørte deg jo på radio i går, der du stekte ribbe på en helt annen måte enn det jeg er vant til i alle fall.

Men i januar drar du tilbake til Stavanger for å øve og trene til verdensmesterskapet i Lyon i juni 2021 som er neste.

Kjære Even! Jeg har invitert deg hit i dag for å gjøre litt stas på deg!

Du er en veldig god ambassadør for Sør-Aurdal og Valdres.

Du er et viktig forbilde for våre ungdommer. Du er en de kan se opp til.

For jeg vil at du skal reise herifra og ut i den store verden og vite at vi er umåtelig stolte av deg! Lykke til med 2021 og verdensmesterskapet! Og gratulerer med denne helt spesielle prisen!

Les også..

Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Kommunalsjef Gro Anita Bakketun har fått avsluttet sitt arbeidsforhold til Sør-Aurdal kommune

Sist tirsdag ettermiddag tok kommunedirektør Haakon Boie Ludvigsen kontakt med ...
Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Ligger an til å bruke mer enn budsjettert

Torsdag 30. juni skal formannskapet behandle første tertialrapport for 2024. ...
Fønhuskoia. Foto: Sigrid Haugen

Dugnad på Fønhuskoia – blir du med?BEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 13. – lørdag 15. juni blir det dugnadsdager på ...
Knut Digene

– Regnet berger førsteslåtten

I Hedalen var det en svært tørr mai måned fram ...
Næringseiendom

Næringseiendom til salgs, Hedalen i ValdresANNONSE 

Næringseiendom med god beliggenhet i søndre del av Hedalen i ...
Busufjellet Foto: Leikny H. Nordby

Stolpejakten 2024

Hedalen idrettslag har også i år satt ut 30 stolper, ...