Fyrverkeri

Er fyrverkeri virkelig verdt det?YTRING 

Publisert av Madeleine Sofie Nor NOAH-for dyrs rettigheter 15.12.2020. Sist oppdatert 15.12.2020.

Hvert eneste år forårsaker smellene fra fyrverkeri panikk og skader hos mange familiedyr, husdyr og ville dyr. NOAH ønsker et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Det er på tide å innføre dyrevennlige alternativer!


Mens mennesker kommer sammen og feirer starten på det nye året, opplever mange dyr et regelrett mareritt. De mange, kraftige smellene fra fyrverkeri kan bli en så stor påkjenning for noen dyr at de rett og slett kan dø av stress.

Andre dyr skader seg i paniske forsøk på å flykte unna de høye lydene. Etter nyttårsaften i 2019 ble flere titalls hunder meldt savnet, noen blir ikke funnet på dager eller uker.

Dyreeiere fortviler og forbereder og gruer seg til denne dagen i månedsvis, og en hyggelig feiring blir det i alle fall ikke. Er dette virkelig slik vi ønsker at mange dyr og mennesker skal gå inn i det nye året?

Det antas at 50 % av alle hunder har en form for lydsensitivitet eller lydfobi. I en studie fra NMBU der hunder ble presentert for flere høye lyder, var lyden av fyrverkeri det som skapte størst frykt. Med tanke på at det finnes ca. 500 000 hunder i Norge, er det snakk om et stort antall hunder som vil oppleve denne dagen som traumatisk.

I tillegg finnes det i norske hjem ca. 600 000 katter, 200 000 smågnagere, 72 000 kaniner, og 130 000 fugler. I en spørreundersøkelse svarte 40 % av kanin- og marsvineiere at deres kanin eller marsvin hadde en fryktreaksjon på fyrverkeri. Kaninene sparket med bakbeina, gjemte seg eller satt og skalv, mens marsvinene lagde lyder, skalv og gjemte seg.

Lyden i seg selv kan også være skadelig. Fyrverkeri kan gi hørselsskader for mennesker, men mange dyr har langt bedre hørsel enn oss. Smellene fra fyrverkeri går langt over Mattilsynets veiledende støygrenser for både hester, hunder, katter og kaniner.

Men nyttårsaften er ikke bare et stort problem for familiedyrene og husdyrene. For mange ville dyr er fyrverkeriet både nærmere og høyere enn for dyr som bor innendørs, og ville fugler er spesielt utsatt.

I 2015 ble det publisert en samlestudie for å undersøke effekten av fyrverkeri på ville fugler. Rapporten fastslår at «lyden fra fyrverkeri ofte gir sterke reaksjoner og til og med panikk».

Fuglene opplever også trykket fra eksplosjonene som ubehagelige og smertefulle – og fugler kan ikke «bli vant til» ubehaget fra fyrverkeri, det er like ille hver gang.

En studie fra 2011 viser at fugler flyr opp i panikk samtidig som fyrverkeriene eksploderer. I en slik situasjon kan fugler lett dø, som følge av at de flyr inn i hverandre eller inn i objekter som trær, gjerder, hus osv.

De kan også rett og slett bli tappet for verdifull energi ved å fly formålsløst rundt i mørket, og dø av utmattelse. Noen fugler har også flyktet langt utpå sjøen og ikke hatt energi til å fly tilbake, og faller utmattet ned i bølgene.

Et eksempel på at fyrverkeri kan drepe et stort antall fugler, er de over 5000 rødvingetrupialene i USA, som i 2010 falt fra himmelen på nyttårsaften.

Året etter skjedde det samme igjen, og hundrevis av fugler falt fra himmelen, før det lokale politiet innførte umiddelbart forbud mot fyrverkeri. Dette året ble også store mengder døde fugler funnet i Sverige noen dager etter nyttårsaften.

Fugler får negative metabolske reaksjoner og stressreaksjoner selv om de ikke flykter. Vekttap, sløvhet og forstyrret søvnmønstre er observert hos fugler i ukevis etter oppskyting av fyrverkeri.

Flere byer rundt om i verden har vedtatt lokale forbud mot fyrverkeri. I Sverige har 50 kommuner droppet det kommunale fyrverkeriet, i tillegg til å begrense privat oppskyting. I Norge er «tradisjon» flere politikeres argument for å ikke innføre regelendringer. Men selv i kruttets opprinnelsesland Kina, har de nå innført forbud mot fyrverkeri i over 400 byer, blant annet hovedstaden Beijing.

Og vi trenger heller ikke gi slipp på hele opplevelsen. Det finnes mer dyrevennlige alternativer, som for eksempel lydløst fyrverkeri, laser-show eller lys-droner.

OAH har over flere år gitt informasjon til Norges kommuner, og oppfordret til å vedta lokale lovendringer om fyrverkeri, slik at nyttårsaften kan bli en hyggelig feiring for alle.

Les også..

Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 16. dialektkviss

Oddvar sender oss fortsatt dialektord som vi kan lage kvisser ...
Vassfarplassen

Bli med Sør-Aurdal Historielag på tur til:BEKJENTGJØRELSE 

Vassfaret og Vassfarplassen lørdag 31. august 2024. Det går buss ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Bautahaugen lørdag 6. juli

Temaet denne lørdagen på Bautahaugen var plantefarging, hvilket var veldig ...
Kniv

Bautahaugen lørdag 13. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: KNIVMAKING med Bjørn Michaelsen. Få med deg sommerutstillinga «Bare ...
Framdriftsplan

Mange private avløpsanlegg må oppgraderes

Sør-Aurdal kommune er i gang med kartlegging av alle private ...
Næringseiendom

Næringseiendom til salgs, Hedalen i ValdresANNONSE 

Næringseiendom med god beliggenhet i søndre del av Hedalen i ...