Vassfaret leirskole. Foto: Anne Ingunn Grønhaug

Covid-19 påvist etter opphold på Vassfaret leirskole

Publisert av Arne Heimestøl 06.11.2020. Sist oppdatert 06.11.2020.

Torsdag kveld skrev «Valdres» at en elev som fulgte med et skoletrinn fra Bærum, hadde vært i nærkontakt med en covid-19-smitta. Eleven ble sendt hjem, og covid-19-testen var positiv. Dette medførte at hele elevgruppa fikk avlyst sitt leirskoleopphold.

Dette skjedde 26. oktober. Samtlige ansatte ved leirskolen ble satt i karantene i 10 dager.

Hedalen.no fikk nylig høre om denne saken. Torsdag morgen spurte vi kommunedirektør Håkon Boie Ludvigsen hvorfor kommunen ikke hadde orientert om denne saken. Ludvigsen sa da at det var personvernhensyn som lå til grunn for denne avgjørelsen.

Smitten kjenner ingen grenser

Hedalen.no tok fredag kontakt med leirskolærer Geir Stillingen. Han forteller hva som skjedde:

«Vi bor i ei lita bygd i utkanten av en utkantkommune. Daglig hører vi om økende smittetall, spesielt i sentrale strøk, og mange av oss har nok tenkt at dette er noe vi ikke kommer til å oppleve i gode trygge Hedalen. Så langt har Hedalen og Sør-Aurdal klart seg uten offisielle smittetilfeller innad i kommunen og er tilfreds med det. Kanskje er vi her flinkere enn andre til å følge smittevernrådene? Kanskje har kommunen vært i forkant med tiltakene sine? Eller har vi bare hatt flaks så langt?

Selv om en-metersregelen ikke gjelder på leirskole, får elevene alltid beskjed om å forsøke å holde avstand til andre så godt som mulig. Hender vaskes, og det sprites på vei inn og ut av bygninger. Elevene bruker de vanlige kohortene de har på sin skole, og som regel blandes ikke disse hverken innendørs eller på busstur til fjells. Vi spiser i flere bordsetninger og deler inn i mindre undervisningsgrupper. Alt dette avklares grundig med gjestende skoler på forhånd. Smittevernplanen vår er godkjent av beredskapsteamet i Sør-Aurdal.

I forrige uke fikk Vassfaret leirskole en påminnelse om hvor skummelt dette viruset kan være da en usynlig fiende plutselig bare dukket opp. Samme ettermiddag som en ny skole kom til oss, fikk vi melding om at det var påvist smitte hjemme hos to av elevene. Disse elevene ble raskt isolert fra de andre og hentet av foreldrene samme kveld. For oss som jobber der, ble det nå viktig å følge smittevernplanen, og i samarbeid med gjestende lærere ga vi klar beskjed til elevene om at NÅ gjaldt det å passe ekstra godt på håndhygiene og avstandsregel. Vi gikk umiddelbart over til rødt nivå.

Tirsdag kom meldingen om at én av elevene hadde testet positivt da han kom hjem. Da ble alt mye mer alvorlig. Smitten hadde kommet også til Hedalen. Informasjon om situasjonen ble sendt til skoleledelse og beredskapsteam i begge kommuner og alle foresatte. Kommuneoverlegenes konklusjon var klar: Alle elever, pedagoger og kjøkkenpersonalet blir å regne som nærkontakter, må testes og skal i karantene. Resten av leirskoleoppholdet måtte avlyses, og foreldrene måtte hente barna sine. Da både matsal og fellesrom måtte stenges, klarte kjøkkenpersonalet vårt på en utmerket måte å løse utfordringen. Matpakker for det siste døgnet ble smurt til alle gjenværende elever.

Så var det tid for karantene. Anne Ingunn og jeg bestemte oss for å gå i selvpålagt isolasjon uten kontakt med noen for å være helt sikre på å unngå videre smittespredning. Jeg søkte tilflukt på hytta og fikk andre til å handle for meg. Sør-Aurdal kommune har testsenteret sitt overfor kommunehuset på Bagn. Selve testen var ubehagelig, men rask, og svaret kom allerede neste dag. Jeg ble allikevel værende isolert på hytta til to dager etter at negativ test forelå. Resten av karanteneperioden skal jeg forsøke å holde avstand så godt jeg kan, også til de jeg deler hus med.

Vi som jobbet på leirskolen den uka, har alle testet negativt etterpå. Noen ganger kan det faktisk være bra å være negativ! Karantenen er snart over, og det er vi glade for! Smittevernplanen vår ser heldigvis ut til å ha fungert. Vi har holdt avstand til gjestene og vært nøye med håndhygienen. Det har også vært en stor fordel at de fleste av aktivitetene våre foregår utendørs. Gjestende kommune gir oss gode tilbakemeldinger for vår og Sør-Aurdals håndtering av situasjonen.

Vår erfaring med viruset er at vi aldri kan vite hvor og når det dukker opp – uansett hvor godt du har forberedt deg. Men skulle uhellet være ute, er det godt for samvittigheten å vite at du har gjort alt det du kan.

Vi håper at regjeringens nyeste tiltak setter en stopper for viruset en gang for alle, og at vi kan komme i gang igjen med vintersesongen som planlagt i starten av februar.»

Ordføreren kommenterer

Ordfører Marit Hougsrud (Sp). Foto: Arne G. Perlestenbakken
Ordfører Marit Hougsrud (Sp). Foto: Arne G. Perlestenbakken

Vi har bedt ordfører Marit Hougsrud om å gi en kommentar til hendelsen. Her er svaret vi har mottatt på e-post:

Det var en elev som etter ankomst til leirskolen ble sendt hjem igjen pga. at han/hun var nærkontakt til en person med positiv test. Eleven fikk i hjemkommunen påvist positiv test. Da ble alle elevene på leirskolen betraktet som nærkontakter og sendt hjem. Det er derfor hjemkommunen til denne eleven som måtte håndtere dette smittetilfellet.

Det som skjedde i Sør-Aurdal kommune, var at de involverte på leirskolen måtte i karantene. Av personvernhensyn er ikke dette noe vi går ut med. Det må personene selv bestemme. Vi hadde altså ikke noe smittetilfelle og dermed heller ikke noe smittesporing i vår kommune.

Jeg syns at dette er en sak som viser at kommunen har planlagt godt og er forberedt på ulike hendelser. Vi har jo vurdert driften av leirskolen, og konkludert med at driften er organisert på en måte som gjør en eventuell hendelse grei å håndtere. Og det viste seg i praksis også :-)!

Varaordfører Olav Kristian Huseby supplerer

Olav Kristian Huseby. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Olav Kristian Huseby. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Som jeg tidligere har nevnt, mener jeg dette ikke er en sak som krever mer oppmerksomhet enn mange andre lignende saker i kommunen vår det siste halve året. Det spesielle her er kanskje det at det var en hel skoleklasse og blant disse en som ble testet positivt.  Leirskolen håndterte dette meget bra, og det var ingen stor fare for at smitten skulle spre seg til nærområdet. 

At det lages en sak på hendelsen ved leirskolen, er fint. Det gir informasjon til befolkningen, sprer fakta til innbyggerne og viser dem at systemet fungerer.  Mange i kommunen har sittet i karantene det siste halvåret for å være føre var til kontakter og prøver har vært sjekket ut.

Det siste halve året har lært oss å være på vakt, og det viser seg å gi gode resultater. Kommunens administrative og politiske ledelse er bedre forberedt enn noen gang til å håndtere eventuelle sykdomstilfeller både når det gjelder Covid 19 og andre sykdommer. Innbyggerne passer på hverandre på en god måte, og våre besøkende til forretninger, private hjem eller i fritidsboliger er ekstra hensynsfulle når de er i området. 

Vi erfarer også at for eksempel lag og foreninger forsøker å holde aktiviteten oppe etter strenge rutiner, og alle gjør sitt for å opprettholde fritidstilbud uten at det går ut over sikkerheten. Sammen skal vi klare dette og forhåpentligvis gå inn i et nytt år med mer normale rutiner.

(Bildet øverst på sida er tatt av Anne Ingunn Grønhaug.)

Les også..

Lørdagssamlinga på Bautahaugen var godt besøkt. Foto: Arne Heimestøl

Bautahaugen samlingerBEKJENTGJØRELSE 

Valdresmusea informerer om sommerprogrammet på Bautahaugen samlinger. Les informasjonssida her.
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Ønsker å gi tilbud til flere

Tirsdag 11. juni fikk kulturskolens elever vise fram noe av ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Våt, men problemfri tur gjennom Vassfaret

Lions club Vassfaret har arrangert  denne turen siden 1978. I ...
Bautahaugen

Velkommen til sommeråpning på Bautahaugen lørdag 22. juni kl. 12.00!BEKJENTGJØRELSE 

Åpning av sommerutstillinga: Bare ei bjørk? Rømmegraut, kaffe og vafler ...
Begnadalen barnehage. Foto: Rune Stenslette

Forsinket oppstart av Begnadalen barnehage

Barnehageåret 2023/2024 har Begnadalen barnehage ikke vært i drift. Barnehagebarn ...
Kart

Nå er det lagt til rette for fiberutbygging i Åsli

Torsdag 13. juni vedtok kommunestyret enstemmig å bevilge 289 266 ...