Finn Holm Olsen

Eiendomsmarkedet i Sør-Aurdal

Publisert av Finn Holm Olsen 04.11.2020. Sist oppdatert 04.11.2020.

Boligeiendomsmarkedet i Sør-Aurdal kan deles i to. Rene boligeiendommer/ leiligheter og landbrukseiendommer/småbruk. Landbrukseiendommer skiller seg ut med at det er konsesjonsplikt og bo-/driveplikt.

Priser og omløpstid

Boligmarkedet i kommunen har i noen år vært å se på som todelt i forhold til prisutvikling og omløpstid. I kommunesenteret Bagn har priser på brukte boliger lagt seg noe høyere enn resten av kommunen. I bygdene har boligprisene lagt seg noe lavere på brukte boliger.

I noen områder har en de siste årene likevel hatt en positiv utvikling på pris, samt en reduksjon i omløpstid på eiendommer som har blitt lagt ut for salg. Pr 4.11. ligger det 11 boliger ute for salg i Sør-Aurdal.  Av disse ligger 3 i Begnadalen, 1 i Reinli, 1 i Hølera, 1 i Hedalen og 5 i Bagn. Av boligene i Bagn er det 4 leiligheter i sentrum. Boligene i Bagn er mindre boenheter og lite egnet for familier. Øvrige boliger er å se på som normale eneboliger godt egnet for familier med mer enn to personer.

Salg og utleie

I de siste årene har det blitt solgt noen boliger i ytre del av kommunen og på Nes i Ådal av kjøpere som kjøper for å drive utleie. Dette blir da en konkurrent til dem som ønsker å kjøpe bolig for å flytte til kommunen.

Dagens tilbud på ledige boliger for salg er forholdsvis begrenset. Det er i tillegg få brukbare boliger som står ubebodde.

Landbrukseiendommer

Pr. i dag er det heller ingen landbrukseiendommer som ligger ute til salgs på finn.no. De fleste landbrukseiendommene med boliger er i bruk som bosted for eierne. Det finnes nok landbrukseiendommer som står ubebodd gjennom året eller i deler av året. Disse har i hovedsak dårlige eller ubeboelige boliger.

Når det en sjelden gang kommer landbrukseiendom/småbruk for salg, har dette vist å være svært populært. Det er flere eksempler på bare det siste året at denne type eiendommer har blitt raskt omsatt til priser over prisantydning/takst. Dette gjelder både sentrumsnært og i utkantene. Her er det vesentlig forskjell på prisutviklingen i forhold til rene boligeiendommer. Både gode priser på omsatte eiendommer og det at denne type eiendommer sjelden kommer for salg, er å se på som en bekreftelse på at det å bo på og bruke denne type eiendommer er attraktivt.

Boliger og tilflytting

Mitt Sør-Aurdal har satt fokus på tilflytting til kommunen. Da trengs det boliger. Alternativene er å kjøpe brukte boliger eller bygge nytt.  Når tilgangen på brukte boliger er liten, blir alternativet å bygge nytt. Med dagens boligmarked vil det å bygge ny bolig i Sør-Aurdal utenfor Bagn sentrum innebære en økonomisk risiko i forhold til byggekostnad mot mulig salgspris på boligen i etterkant. Bygger en ny enebolig i for eksempel Hedalen, vil ut fra dagens boligmarked tape vesentlige summer om en vil selge boligen i etterkant. Med dagens situasjon må man nesten ha bestemt å bli boende i boligen om en bygger nytt utenfor sentrum.

Leilighetsbygg

For å øke tilgangen på brukte boliger kan det være en løsning å etablere leilighetsbygg sentralt i bygdene for eksempel i Brunbakklia. Dette kan frigjøre noen boliger og eventuelt småbruk for salg i det frie markedet. Dette kan i tillegg føre til noe økning i prisene på brukte boliger som igjen kan gjøre det mer attraktivt å bygge nye eneboliger.

Les også..

Hellsenningen

Hvilke effekter har hyttebygging?

Innlandet fylke: Verdiskapinga fra fritidsboligene er størst etter at hyttene ...
Klar for rumpeldunkkamp

Andreas Tate

Mellomtrinnet ved Hedalen skole har gjennomført et 8-ukers tverrfaglig prosjekt med ...
Olmhus Næringskveld. Foto: Mitt Sør-Aurdal

NæringslivskveldBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 25. april kl 19.30 arrangerer vi næringslivskveld i Sør-Aurdal. ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 3 av 6

Året deretter hadde far tømmerhugst syd for Goplerudseteren, og en ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

Kommunen har publisert årsmelding og årsregnskap for 2023

I årsmelding og årsregnskapet leser vi at regnskapet for 2023 ...
Fekjær psykiatriske senter

Er du vår nye psykologkollega i et unikt terapeutisk samfunn?ANNONSE 

Stiftelsen Fekjær – Hedalen i Valdres. 12 mil fra Oslo ...