Birøkteren Ante

Utfordrende honningsesong

Publisert av Arne Heimestøl 28.09.2020. Sist oppdatert 28.09.2020.

– Årets honningsesong går mot slutten, og nå legges grunnlaget for 2021, forteller Ante. Sammen med Erlend på Leirskogen har han hatt bikuber ute en rekke steder i Innlandet.

Kaldt, varmt og så kaldt og vått

– Denne våren startet tøft for biene med flere snøfall. Etter en hard vår kom det en veldig fin juni, nektaren bokstavelig talt kom fossende inn. Bifolkene vokste, og ble enda sterkere og dro inn store mengder nektar som de omdanner til honning – noen kuber så mye som 2–3 kg per dag, forteller Ante.

Men så kom juli, en kald, bløt og vindfull måned. Biene holdt seg stort sett i kubene, og nektarproduksjonen ble sterkt redusert. Faktisk spiste bifolkene noen dager mer enn det de produserte.

– I juli startet jobben med slyngning, tapping, røring og pakking. Vi hadde malt kubene i forskjellige farger, så vi holder orden på hvor honningen kom fra.

Produksjonsprosessen

Først henter birøkterne inn rammer fra kubene. Vanninnholdet i honningen måles før den slynges. Vanninnholdet må ligger under 20 % for å unngå at honningen gjærer.

Dekkvoksen tas deretter ut av rammene slik at honningen kan renne ut av cellene i slyngen.

Honningramme før og etter skrelling
Honningramme før og etter skrelling

Honningen blir skrelt, slynget, silt, målt, merket og lagret i spann som tar 20 kg.
– Hvis det er en spesiell type, for eksempel bringebærhonning, så tar vi prøver av den og sender til analyse. Analyseresultatet får vi etter ca. to uker.

Slynga
Slynga

– Når vi har fått inn all honning fra et område, rører vi den for at få en silkesmyk konsistens. Dette tar flere dager, her må man passe på så man ikke rører for lite, men heller ikke for mye, og når honninger er helt passe, tappes den på glass. Så skal honningen stå så den får satt seg godt før vi setter etiketter på. Endelig kan honningen sendes ut til kundene.

Produktene klare for salg
Produktene klare for salg

Lynghonning

Men det er ikke over helt enda, noen kuber har birøterne hatt på lyngtrekk, så det blir flere runder med bil og henger fram og tilbake før arbeidet med denne honningtypen starter opp. Lynghonningen er seig, så her tar produksjonsprosessen 2–3 ganger så lang tid som den første.

I slutten av september er det meste av arbeidet med honningen over for denne sesongen. Det er nå tid for at dra på markeder og møte folk, oppsøke lokale butikker og holde lageret oppe så lenge det er behov for det.

– Det er nå vi ser resultat av det harde arbeidet som startet allerede i oktober 2019, og vi må si at vi er utrolig stolte over vår honning og hva vi fått til fram til nå. Vi ser frem mot neste sesong allerede, sier Ante.

Sommerhonning

Les også..

Klinikksjef Tor Anders Perlestenbakken Foto: Arne G. Perlestenbakken

Stor aktivitet ved Fekjær psykiatriske senter

Fekjær psykiatriske senter er inne i en periode med omfattende ...
Lars Elsrud. Foto. B. T. Stokke

….altså er jeg.

YTRING: På 1600-tallet hadde en av datidens filosofer som grunnsetning ...
Erland Lønnum. Foto: Vibeke Oddvik, Lokalradioene i Innlandet

Lokalradioene i Innlandet besøkte Hedalen stavkirke

– Lokalradioene i Innlandet har laget tre saker fra vakre ...
Gamlestua logo

Gamlestua garn, gaver og gjenbruk

ANNONSE: Min 9 år gamle nevø fra Oslo har fikset ...
Helselagstur

Bli med på helselagstur 21. august!

BEKJENTGJØRELSE: I år blir det tur til Akershus slott og ...
blåbær

Litt blåbær og lite molter

En nedbørsfattig vår gjør at det neppe blir noe kronår ...