Fra flyslipp i Vassfaret 1945

Golden Eagle – Hedalen høsten 1944 – et 76-årsminne

Publisert av Arild Haglund 06.09.2020. Sist oppdatert 06.09.2020.


Spesialoperasjonen Golden Eagle var koden for, det av tidligere Base Elg-sjef Paul M. Strande (1977) omtalte rekognoseringspartiet for Base Elg, som ankom Vassfaret natta til 30.8.1944.

De kom i to store transportfly av typen Halifax, løytnant Martin Olsen – Vassfar-Harald, og radiotelegrafist Oddvar Sandersen – Odd, sammen med 48 pakker og containere.

De som tok mot karene denne natta, var sjefen for Milorgdistrikt 14.2 – Oskar Hasselknippe – dekknavn Hermansen – og to karer fra Hønefosstraktene med dekknavnene Holger og Boss. Disse to hadde operert i dekning i området i lengre tid.

Oppdraget til rekognoseringspartiet var å knytte kontakt med nærmeste Milorg-avdelinger, og starte oppbygging av våpenlagre. I boka til Strande (1977) kan vi lese at rekognoseringspartiet sørget for mottak av så mye som 7 slipp før hovedpartiet ankom den 26.11.1944.

Sønnen til Martin Olsen – Ola Dybwad-Olsen – besøkte Vassfaret og Bautahaugen 1. august i år i forbindelse med starten på filmopptak. Ved den anledning overleverte han interessante dokumenter etter sin far fra «hine hårde dager». Dette var kopi av telegramutveksling med UK de aller første dagene etter at de var på plass i Vassfaret. Ei kritisk viktig melding til de alliertes overkommando ble sendt 6.9.1944 og lød: «WARNINGS-SYSTEM ESTABLISHED IN FLAA AND HEDAL.»

Vi vet at milorgnettverket i Hedalen ble bevæpnet utover høsten 1944. Eksempelvis, en omfattende reportasje i Avisa Valdres 15. februar 1985 om den bisarre «Rottenikken» dokumenterer dette.

Omfanget og betydningen av milorgnettverket i Hedalen høsten 1944 har nok i alle år vært «underkommunisert». Dette har nok særlig hatt sammenheng med den ekstremt strenge sikkerhetsjustisen som rådet den gang.

Husker fra tidlige ungdomsår at min hjemmelsperson (tidligere milorgkar) berettet om arbeid med å bygge depoter for våpen og utstyr i Vassfaret under ledelse av den foran nevnte Boss.

Les også..

Kino

Bygdekino 10. maiBEKJENTGJØRELSE 

HUL ønsker små og store velkommen til Bygdekino på Nordre ...
Skolehagen og Brunbakklia. Foto: Helge Nordby

Dugnad for beboere i SkolehagenBEKJENTGJØRELSE 

Søndag 12. mai klokken 18.00. Skal ryddes kvist på friområde ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Sangmerke til trofaste korister!

På Hedalen sangkor sin øvelse 2. mai fikk vi besøk ...
Dugnad Fjellsyn og Kroken 7. mai

Dugnad

En dugnadsgjeng på 14 gjorde en god jobb ved Fjellsyn ...
Takk!

Takk til Hedalen helselagTAKK! 

Tusen takk til Hedalen helselag for den fine og gode ...
Foto: Målfrid Strandbråten

Dansinga blomstrerYTRING 

Tirsdag 30. april var jeg så heldig å bli invitert ...