Lions hjelper barn i Afrika

Lions i Hedalen redder livet til mange skolebarn

Publisert av Einar Lyngar 09.07.2020. Sist oppdatert 11.07.2020.

– I dag besøkte jeg en bestemor som hadde ansvar for en hel barneflokk, men var fullstendig tom for mat, forteller skolestyrer Joseph Omuga i en e-post til Arild Bjørnstad i Hedalen. Ei jente på åtte år lå på bakken og vred seg i smerter, og hadde ikke fått noe i magen på fire dager, fortalte Joseph.

Slike sterke meldinger får jeg nesten hver dag fra Joseph, og det gjør vondt å lese og høre om, innrømmer han. Derfor har Lions klubb Vassfaret siden påske jevnlig sendt penger, slik at Joseph kan reise rundt med mat til skolebarn som sulter.

Koronakrisen med stengte skoler har skapt store og nye problemer for barn i Nyanza ved Victoriasjøen, der det er rekordmange foreldreløse barn.

120 000 barn som har mistet mor eller far pga. malaria eller aids, bor på skolene, fordi de ikke har fått fosterforeldre. Før påske ble skolene stengt, og barna bor på tomme skoler, hvor tilførselen av mat er minimal mange steder.

Når også kirkesamfunn ble stengt, ble barna glemt og det har vært mange tragedier den siste tiden, forteller Joseph, som er rektor på en skole der 105 foreldreløse barn fortsatt bor.

For fire år siden startet Joseph sammen med norske Lions organisasjonen Novis (Non violent school) for å få vekk pisk og andre fysiske straffemetoder på skoler i Kenya. Med støtte fra LC Vassfaret og de andre klubbene i Ringerikesonen, har de jevnlig kurset lærere i hvordan de skal takle barn uten å bruke fysisk makt i klasserommet.

De har fått mye ros fra det kenyanske utdanningsforbundet og media for å spre kunnskap om dette, i ett av verdens mest voldelige land. Der politivold er langt verre enn for eksempel USA, og hvor hele samfunnet gjennomsyres av økende vold. Noe som går ut over barn, og spesielt jenter.

– Koronakrisen har ført til en ytterligere forverring for disse sårbare barna, forteller Joseph, som hver dag i tre måneder har reist rundt med sekker med ris og maismel, samt såper for å orientere om hvordan de skal forholde seg til covid 19.

Hver dag får han rystende historier om barn som spiser blader fra trærne for å ha noe i magen. Barn som er så tynne at du kan telle ribbena på dem, og stadig oftere får han melding om jenter som er voldtatt og er blitt gravide.

Bare i Nyanza fylke er det registrert tre tusen gravide skolejenter, som dermed får ødelagt utdannelsen sin og livet.Situasjonen er dramatisk, og fortsatt skal skolene være stengt helt til september, forteller Joseph, som står klar til å rykke ut for å hjelpe barna hver dag.

Vassfaret-klubben har nesten tømt hele kassa si for å hjelpe, og får inn litt fra noen av naboklubbene på Ringerike. I sommer er klubbene stengt, og Bjørnstad er redd at Joseph ikke får mer midler, så han kan bringe ut mat til dem som trenger det aller mest. Han samarbeider med de lokale høvdingene, som kjenner forholdene, samt ansatte på skolene, slik at han kan komme frem til dem som trenger det aller mest. Joseph er ikke i tvil om at innsatsen fra Lions klubb Vassfaret har reddet mange barns liv i sommer.

– Nå er jeg redd mange av dem vi har holdt i live kan dø, forteller en fortvilet skoleleder, som ser de alvorlige konsekvensene av korona-krisen daglig.

– Bjørnstad forteller at de har opprettet en egen Vippskonto for barna . Den har nummer 77732.

En sekk med ti kilo maismel koster 50 kr, og for den prisen kan han også kjøpe 10 loff. Det er omtrent det en cappuccino koster, og håper noen kan hjelpe barna med en ”kaffekopp” eller to.

– Vi har daglig kontakt med Joseph, som kan reise ut i morgen om han får midler. Vi overfører via mpesa, som gjør at vi får god kurs, og at pengene er fremme på to minutter, sier Arild Bjørnstad som minner om at de vil stå på i sommer, såfremt de har noe å sende.

Denne bestemoren besøkte Joseph Omuga i helgen. Jenta ligger nærmest bevisstløs ved foten av stolen.

Joseph har gjort en fenomenal jobb takket være midler fra Lionsklubben i Hedalen, Nes og Begnadalen. Han er daglig ute med mat og sanitærutstyr til fattige familier.

Fra klubbens sommeravslutning på Bautahaugen.

Les også..

Fra 17. mai 2016

Hilsen til bygdefolket fra årets 17. mai-komité.

Med bakgrunn i pågående renovering av Hedalen skole vil årets ...
Norske kroner Foto: Ben Andreas Harding

Kommunens gjeldsrenter vokser

Kommunens totale langsiktige gjeld var ved årsskiftet 240,6 millioner kr. ...
Illustrasjonsbilde av skogbrann. Foto: DSB

Generelt bålforbud

Mandag 15. april startet perioden med generelt bålforbud i Norge. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

SamtalegudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til samtalegudstjeneste i Hedalen stavkirke 28. april kl. 18.00. ...
Strøm

Strømstøtteordning for frivillige organisasjoner

17. april ble det åpnet for søknader om strømstøtte for ...
Ola Sukke

Om å spenne inn livreimaYTRING 

Håkon Sukke har oppfordra oss til å publisere ein artikkel ...