Hjerte- og lungeredning (HLR)

Hjerte- og lungeredning (HLR) er en kombinasjon av brystkompresjoner og munn-til-munn-pusting. Den sørger for at oksygenrikt blod flyter til hjernen og andre livsviktige organer.

  • Brystkompresjoner erstatter hjerteslag som har stoppet.
  • Innblåsing tilfører oksygen til pasientens lunger.

Det er svært viktig å komme i gang med hjerte- og lungeredning så fort som mulig og å holde på til profesjonell hjelp overtar.

Når er HRL aktuelt?

En bevisstløs person har hjertestans når du etter å ha sørget for at pasienten har frie luftveier –  enten ikke hører pustelyder i det hele tatt – eller hører svært unormal pust.

113 og 113-appen

Når det oppstår en medisinsk nødsituasjon, skal du eller en annen du samarbeider med, straks ringe 113. Her vil du/dere kunne varsle og få hjelp.

Installer 113-appen på telefonen din. Husk å gi appen lov til å bruke posisjonen din. Når du har gjort dette riktig, ser du posisjonen din øverst på siden, og du kan ringe til tre nødnummer, 110, 113 og 112.

Den store fordelen med denne appen er at du gir mottakeren nøyaktig beskjed om hvor du befinner deg.

Hjerte- og lungeredning på barn og voksne

Husk å legge pasienten på et fast underlag før du starter hjerte-lunge-redning.

 

 

Hjertestarter

En hjertestarter er et apparat som ved hjelp av to elektroder klistret på brystet kan gi ett eller flere strømstøt gjennom hjertet ved hjertestans. Hjertestarteren vil vurdere hjerterytmen og beslutte om denne bør slås ut med et strømstøt, for på denne måten å gi hjertet mulighet til å selv starte på nytt med riktig rytme.

Det er flere hjertestartere i Hedalen. Én av disse er i brannbilen, og den er med på alle utrykninger. AMK (113) har oversikt over hvor hjertestartere finnes.

Det er svært viktig at du setter i gang hjerte- og lungeredning mens du venter at hjertestarter kommer på plass. I Hedalen vil Valdres brann- og redningstjeneste ofte være de som kommer først på plass.