Sist oppdatert: 06.03.2019 18:00

20190305 Unge miljøaktivister - dere vet ikke hvor dere er

  SOLVEIG LIE
Nyhetene flommer over av svært unge miljøaktivister som nesten ikke har mer luft å puste i – siden "foreldregenerasjonen brukte opp lufta for dem". (NRK) De liker å streike hver fredag. Hvilken annen dag kunne vel passet bedre.

Og nå blir unge folk så stresset – for plutselig gikk tidsfristen ut for søknad om høyere utdanning. Det er nesten fælt. Kjære unge mennesker i Norge. Kunne dere se dere litt tilbake? Greier dere virkelig ikke å se alle fordelene dere har?

Aldri – i historien – har vi i den vestlige verden – i Nord-Europa – hatt det bedre enn det vi har nå. Vi har et demokrati som få land kan sammenligne oss med. Vi har likhet for alle og muligheter for alle. Uansett bakgrunn. Vi tar imot "nye landsmenn" og gir dem – de samme rettighetene som alle som bor i Norge. Og det har vi gjort i mange år. Vi har kanskje verdens beste velferdsordninger – for alle.

Unge mennesker – uansett foreldrenes økonomi – har rett og slett alle muligheter. Dere får gratis skole – dere kan til og med få gratis universitetsutdannelse.

Tersklene for å komme inn på studier har blitt tilpasset dere/søknadsmassen: Den er lavere enn noen gang. Og det har aldri vært flere som søker seg utdanning og et godt liv.

De store overskriftene burde vært "Her har alle  – alle muligheter!
Og dere som klager på at lufta blir brukt opp for dere: Det er bare 50 år siden Norge var et fattig land. Norge var et jordbrukssamfunn. Så den lufta som dere mener dere ikke har lenger- den brukte ihvertfall ikke vi opp for dere – for vi sparte på alt.

Så hva klager dere på –dere som er unge i dag og som har fått alt opp i hendene og sydd puter på – på alle måter?  Dere burde skamme dere. "Generesjon prestasjon" – som dere liker å kalle dere – er tull.

Aldri har dere hatt flere muligheter. Verden ligger åpen for dere. Dere kan bosette dere hvor dere vil og studere hva og hvor dere vil. Og bli hva dere vil. Verden er der for dere!  Men dere må faktisk sjøl skjønne at den kan brukes.
Solveiglie1@gmail.com