Svein Lie. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Stedsnavn i ValdresYTRING 

Publisert av Svein Lie 08.02.2025. Sist oppdatert 05.02.2025.

Avisa «Valdres» hadde 20. desember 2024 en artikkel om normering av stedsnavn i Nord-Aurdal. Et viktig poeng, sier Aud Søyland, er å få gjennomslag for dialektformer i mange navn.

Kartet (norgeskart.no) viser at det allerede fins stedsnavn også i Nord-Aurdal med lokalt tilsnitt, som Storøye, Fløtadn, Bjødnesbrøtin o.a., men det er nok også mange andre som kan få skrivemåter som ligger nærmere lokal uttale.

I Sør-Aurdal er det mer komplisert. Jeg foreslo for noen år sia for Kartverket at en god del navn i Hedalen skulle endres, slik at de ble mer i tråd dels med uttalen og dels med moderne skrivemåter.

For bustadnavn tok det et par år ekstra, for det skulle gå til høring hos kommunen og navnekonsulentene til Språkrådet. Og samarbeidet med Kartverket var godt, og mange navn fikk nye former, men på ett punkt ville ikke Kartverket godta mine forslag.

Som kjent er Sør-Aurdal språklig klart todelt. Bagn og Reinli har dialekt omtrent som nordover i Valdres, mens Hedalen og Begnadalen har dialekter som likner mer på talemål lenger sør og øst, altså e, mø, ikkje, bjødn, bygdé, hestatn, jentutn i nord og je, vi, itte, bjønn, bygda, hesta, jent’n i sør.

Dette ble nå et problem. Jeg foreslo nemlig at navn som endte på -hagen og -bråten burde skrives hagan og bråtån i tråd med uttalen i Hedalen, og slik også bygdeboka skriver navna. Men Kartverket argumenterer med at en bør holde på skrivemåter som best forener hele kommunen, så når det heter hagin og brøtin på Bagn, men hagan og bråtån i Hedalen, bør en holde på skrivemåtene hagen og bråten. Det samme gjelder navn på tjern, der jeg foreslo tjenn, men fordi det heter tjedn på Bagn, holder Kartverket fast ved tjern i heile kommunen.

Dette er et meningsløst standpunkt. Dialektene i nord og sør i kommunen er så ulike at det er urimelig å skulle ha fellesformer. Det er vidt forskjellige dialekter – fjellbygdemål i nord og flatbygdemål i sør. Om en vil ha former som samsvarer med talemålet, er det mer rimelig at en samordner navna i Bagn og Reinli med navn i Valdres nordafor enn med Hedalen og Begnadalen, som heller bør samordnes med bygdene i sør og øst. Det er også verdt å merke seg at det er bare Kartverket som er mot disse lokale formene, for konsulentene i Språkrådet sier ja. Men Kartverket har siste ord.

Så siste ord bør ikke være sagt om stedsnavn i Sør-Aurdal.

Les også..

Fra Hedalsfjella

Innkalling til årsmøte i foreningen HedalsfjellaBEKJENTGJØRELSE 

Det kalles med dette inn til ordinært årsmøte i foreningen ...
Fekjær psykiatriske senter

Stiftelsen Fekjær – Fekjær psykiatriske senter (FPS) Hedalen i Valdres – 12 mil fra OsloANNONSE 

søker sosionom – vernepleier – sykepleier. FPS er en stiftelse ...
Fekjær psykiatriske senter

Fekjær psykiatriske senter. 12 mil fra Oslo og Gardermoen. KLINIKKOVERLEGEANNONSE 

Fekjær psykiatriske senter (FPS) er en stiftelse innen spesialisthelsetjenesten. Vi ...
Begna Bruk. Foto: Halstein Heiene

Begna BioHub kan bli et løft for grønn industri i Valdres

Begna industriområde er det største industriområdet i Valdres. Snart kan ...
Hedalen stavkirke. Foto: Helge Nordby

Hedalen stavkirke søndag 30. marsBEKJENTGJØRELSE 

Årsmøte i «Preststuggu» kl. 16.00. Årsmøtesaker og kirkekaffe. Kveldsmesse kl. ...
Miniatyrskyting

Stor støtte sikrer rømningsveg

Hedalen Skytterlags Miniatyrgruppe har fått 101 700 kroner etter en ...