Økende arbeidsledighet i Innlandet
Ledigheten i Innlandet er ved utgangen av august på 1,8 prosent. Det er en økning på fem prosent fra samme periode i fjor. – Det er nå 3 421 helt ledige personer her i fylket, 166 flere enn på samme tid i fjor, sier direktør Bjørn Lien i NAV Innlandet. Ledigheten på landsbasis var på 2,0 prosent.
Ved utgangen av august var 4 758 personer helt ledige eller delvis ledige. Dette er 301 flere personer enn på samme tid i fjor. 768 av arbeidssøkerne er i tiltak, det er 206 flere enn på samme tid i fjor.
Det er reduksjon i ledigheten i Lillehammer (14 prosent) og i Elverum (7 prosent), men ellers er det en økning i ledigheten i de store kommunene og i mange av landkommunene.
Situasjonen i Sør-Aurdal
Ved utgangen av august | Endring fra i fjor | |
Helt ledige | 20 | 5 |
Delvis ledige | 8 | 1 |
Mange ledige jobber
Det er fortsatt god tilgang på nye utlyste stillinger. Ved utgangen av august er det utlyst nærmere 1 750 stillinger i Innlandet gjennom NAVs kanaler, som arbeidsplassen.no. Det er flest utlyste stillinger i Hamar (284), Lillehammer (258), Gjøvik (208) Elverum (101) Kongsvinger (80), Gran (71) og på Tynset (43).
– Dette viser at det fortsatt er stor etterspørsel etter arbeidskraft og særlig i innen helse, pleie og omsorg, butikk og salgsarbeid, serviceyrker og reiseliv og transport. Her er det muligheter for mange til å skaffe seg en jobb, påpeker Lien.
Utvikling i ulike bransjer
Innen bygg- og anleggsbransjen er det nå 423 helt ledige, mot 347 på samme tid i fjor. Det er en økning på 22 prosent. Innen helse, pleie og omsorg er det nå 244 helt ledige arbeidssøkere, som er 19 flere enn i fjor. Økningen utgjør åtte prosent. Innen butikk- og salgsarbeid har det vært en reduksjon i ledigheten på 28 prosent, og det er nå 320 ledige innen denne bransjen.
Viktig å ta utdannelse
Statistikken fra NAV viser at det er flest ledige blant dem som ikke har oppgitt yrkesbakgrunn. – Her har ledigheten steget med 10 prosent, og det er nå 643 personer i denne gruppen som er helt ledige. Dette understreker viktigheten av å fullføre videregående skole, og ta en relevant utdanning som arbeidslivet etterspør. Da ser vi at det er gode muligheter til å få seg en jobb, sier Bjørn Lien i NAV Innlandet.