Sist oppdatert: 09.01.2019 16:38

Glimt fra helselagsbasaren 2019

  TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER OG VIDEO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Som vanlig starta Hedalen helselag det nye året med å arrangere 13. dagsbasar. Som laget har gjort i de fleste av de mer enn 100 åra det har eksistert.

Basaren er en tradisjon som samler unge og gamle til trivelig lag med mye tid til prat og moro, med også med innslag til alvor og ettertanke.

I år hadde vi invitert Ole Listerudbakken fra Bagn til å holde det verbale innslaget. Ole er en fantastisk ressurs som har en helt spesiell evne til å kombinere humor og alvor.


Ole Listerudbakken

Med egen vennekrets og familie som bakgrunn tok han oss med på elleville historier fra idrettens verden til såre skildringer fra sin barndoms julekvelder. Den siste sekvensen innleda han med å si vi hadde lov til «å skrata» undervegs, men han håpa at han han også hadde gitt oss noe tenke på etter vi var kommet heimatt.

Og det fikk vi. Litt mer innsikt i hvordan psykisk sykdom kan påvirke livet i en liten familie. Og hvor vanskelig det kan være når forståelsen for andres følelser og behov ikke alltid er der.

Stående applaus i Hedalen hadde ikke Ole fått siden en fotballscoring på 1980-tallet, innleda han med. Denne kvelden ble det nummer to!

Edvin Fossholm huska et dikt Margit Ruud hadde lest på en av hans barndoms trettendagsbasarer, og som hadde gjort slik inntrykk på han at han nå ville dele det med oss. Med innlevelse framførte han «Je vil hematt, søster Anne», av Ingeborg Refling Hagen. Det store diktet om kvinnen som ligger syk og utslitt på hospitalet i Chicago og lengter hjem til Norge.


Edvin Fossholm

Hedalen musikkorps og Hedalen sangkor stilte som vanlig sporty opp. Til tross for noe frafall etter juleforkjølelsenes herjinger trylla de fram vakre toner.
De seks småjentene i Hedalen dansetropp er et sjarmerende bekjentskap. De stråler av glede over å få opptre!


Hedalen dansetropp

På kjøkkenet gikk salget av pølser, brus, smørbrød, kringle og kaffe unna. Skyting og pilkasting hører med på basaren, og tombolaen som Mikkel Lie laga på 1950-tallet er stadig like populær. Sammen med loddsalget, ga basaren nær 40 000 kroner i brutto inntekter. Når utgiftene er betalt, vil det likevel bli et kjærkomment tilskudd til helselagets kasse.

Jeg tillater med å låne Eldors Bråtens kommentar på Facebook:

Takk til Hedalen helselag for nok en god, gammeldags 13. dagsbasar med kvalitetsunderholdning fra begynnelse til slutt. Alle var veldig flinke, men dansegruppa tok nok sjarmørprisen!
Sjefen overvåker kassereren!