Sist oppdatert: 10.08.2019 12:51

Bærnytt 4 – livskvalitet

  ARNE HEIMESTØL

Fredag morgen var det et interessant oppslag i radionyhetene: Flere flytter nå til Bygde-Norge. Kan mat vi fritt kan hente i naturen være én av grunnene til dette?

En viktig del av kulturarven vår er å være ute i naturen. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells – uavhengig av hvem som
eier grunnen. Vi kan høste av naturen – ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men også inntrykk og opplevelser. (Allemannsretten – Miljødirektoratet)


Modne molter på en kantmyr 800 moh. fredag kveld. Klikk bildet for å se større versjon.

Det er fortsatt bra blåbær og molter å finne i skog og mark. Blåbæra er modne mange steder, og de bør plukkes før kvaliteten blir dårlig.

Det er mye molter i år, spesielt i kanten av myrer og inne i skogen. Bærene modnes til ulik tid, så du kan besøke den samme forekomsten flere ganger. Det kan være mest å finne siste gang du plukker. Trolig vil moltesesongen vare minst to uker til. I fjor var den slutt til 1. august.

Tyttebær ser det også ut til å bli. Foreløpig er disse bærene hvite, så det går trolig minst en måneds tid før de er modne.