Flom ved Sør-Aurdal ungdomsskole. Foto: Sonja Bordewich

Kan få ytterligere 10,8 millioner i erstatning etter «Hans»

Publisert av Arne Heimestøl 22.09.2024. Sist oppdatert 21.09.2024.

2. august 2024 sendte Sør-Aurdal kommune ny søknad om skjønnsmidler til Statsforvalteren i Innlandet. Bakgrunnen for søknaden er blant annet at Sør-Aurdal ungdomsskole i forbindelse med flommen «Hans» i august 2023 ble oversvømt og totalt ødelagt.

Søknaden omfatter også tiltak til rassikring i Spangrud og flomsikring i Bagn sentrum.

Kommunen ønsker å få dekket merkostnader den har fått med uværet.

Sak i kommunestyret

Ordfører Marit Hougsrud (Sp) opplyser at kommunestyret i sitt oktobermøte vil få en sak om byggeprosessen for nye SAUS. Hougsrud forventer at regnestykket vil gå i null, når forsikringsoppgjør og skjønnsmidler er tatt med.

Uavklart om SAUS – fikk vel 10 millioner kr

Kommunen søkte i oktober 2023 Kommunal- og distriktsdepartementet om
76 170 000 kr i erstatning etter skadene som oppstod forbindelse med «Hans». Statsforvalteren i Innlandet foreslo at kommunen skulle bli tildelt 74 354 000 kr.  Det største beløpet var knyttet til riving og gjenoppbygging av Sør-Aurdal ungdomsskole.

Da kommunal- og distriksdepartementet behandlet søknaden, var ikke forsikringsoppgjøret etter skadene på SAUS avklart. Det var anslått at en reparasjon av ødeleggelsene vil være opp mot 30 mill. kroner som kunne dekkes av forsikringen.

en pressemelding Kommunal- og distriktsdepartementet sendte ut torsdag 29. februar 2024, leser vi at Sør-Aurdal kommune fikk utbetalt 10 410 000 kr.

Til avisa «Valdres» sa ordfører Marit Hougsrud at dette var midler kommunen søkte om i tillegg til ungdomsskolen.

Forsikringsoppgjøret på 75 millioner kr eks. mva.

Forsikringsselskapet Protector Forsikring ASA ønsket å reparere skadene som hadde oppstått på SAUS, mens kommunen la bygge- og deleforbudet kommunen hadde vedtatt, til grunn for sitt syn.

Sweco, på vegne av forsikringsselskapet Protector Forsikring ASA, søkte kommunen om dispensasjon fra bygge- og deleforbudet. Denne søknaden ble administrativt avslått av kommunen. Forsikringsselskapet klaget så saken inn for formannskapet. Klagen ble ikke tatt til følge og ble deretter sendt til Statsforvalteren i Innlandet for endelig avgjørelse.

8. april 2024 fikk kommunen og forsikringsselskapet svar. Statsforvalteren i Innlandet stadfestet Sør-Aurdal kommunes vedtak om avslag på dispensasjon. Forsikringsselskapet tok denne avgjørelsen til etterretning.

Forsikringsoppgjøret ble landet i starten av sommerferien 2024. Det ble på 75 millioner kroner eks. mva. Det inkluderer riving av C-blokka. Riving av A- og B- bygg kommer i tillegg til den fastsatte gjenoppføringserstatningen.

Midlertidige skolelokaler

I september 2024 tok SAUS i bruk modulbygg i Bagn som skolelokaler. Denne løsningen planlegges brukt til nytt skolebygg er på plass. Forsikringen dekker ikke alle utgiftene kommunen får med midlertidig skolebygg.

Modulbygget til SAUS
Foto: Arne Heimestøl

Gjenoppbygging av SAUS

Dersom SAUS skal bygges opp igjen på samme tomt som i dag, må tomten heves over nivået for 200-årsflom.

I tilleggssøknaden kommunen sendte i august i år, leser vi at forsikringsoppgjøret vil dekke kostnadene ved oppføring av ny ungdomsskole.

Kostnadene ved å heve tomten over nivået for 200-årsflom er ikke en del av forsikringsoppgjøret. Det er i søknaden anslått at heving av tomten vil koste mellom tre og fem millioner kr.

Flomsikring

Kommunen har søkt NVE om støtte til masseavlagringsbasseng mot skred i bratt terreng og forprosjekt/karlegging av flomsikring i Bagn. Eventuelle tilskudd vil ikke dekke alle utgifter, og kommunen søker derfor om skjønnsmidler i tillegg.

Dette søkte kommunen om å få dekket

Merkostnader med leie av brakkerigg til SAUS 2025–20274 539 600 kr
Kostnader ved oppføring av brakkerigg267 000 kr
Klargjøring av tomt1 000 000 kr
Sum: 5 806 600 kr
Heving av tomt til SAUS3–5 millioner kr
Flomsikring – egenandel ( 80 %)1 760 000 kr

Hvor mye kan Sør-Aurdal kommune få?

30.8.2024 sendte Statsforvalteren i Innlandet sin innstilling på tilleggssøkander fra kommunene i fylket etter ekstremværet «Hans» til Kommunal- og distriktsdepartementet.

Her framkommer det at Sør-Aurdal kommune har søkt om 12 640 000 kr. Statsforvalteren innstiller på at denne kommunen skal få 10 480 000 kr.

Statsforvalteren om søknaden

«Ungdomsskolen i kommunen ble totalskadet under flommen. Det har blitt jobbet med alternative
løsninger i 2023 og 2024 for å gi elevene et tilfredsstillende undervisningstilbud.

Kommunen har nå besluttet å heve tomten skolen sto på, slik at den kan håndtere en 200- årsflom. Forsikringen vil dekke kostnadene ved oppføring av ny ungdomsskole, men ikke tomtehevingen.

Den kostnaden antas å ligge på mellom 3-5 mill. kr. Prosjektet vil ta to til tre år å gjennomføre, og elevene må da ha et midlertidig tilbud.

Kommunen vil oppføre en brakkerigg som skoletilbud i de årene som byggingen antas å ta. Kommunen må selv dekke kostnader til leie av brakkerigg, tilrettelegging av infrastruktur og opparbeiding av tomt.

Kommunen søker om å få dekket egenandel på 1,8 mill. kr til NVE for flomsikring ved masseavlagringsbasseng.

Statsforvalterens vurdering

Kommunen har gjort en stor innsats for å løse utfordringene etter ekstremværet. Forsikringen dekker nå kostnadene ved å bygge en ny ungdomsskole, men kommunen må selv bekoste heving av tomten til å tåle en 200-årsflom. Ny skole antas å bli tatt i bruk høsten 2027.

I mellomtiden vil elevene få undervisningstilbud i en midlertidig oppsatt brakkerigg. Forsikringen dekker leie for et år, dvs. frem til august 2025, og kommunen vil være økonomisk ansvarlig for de to neste årene.

Kostnadene knyttet til brakkeriggen og oppgradering av tomten ungdomsskolen skal bygges på, anbefales dekket over skjønnsmidlene. Vi legger til grunn 5 mill. kr til tomtehevingen. Disse kostnadene er en direkte konsekvens av ekstremværet.

Egenandel til flomsikring omfattes ikke av retningslinjene for avsatte skjønnsmidler og anbefales av den grunn ikke dekket. Alle beløp er bekreftet å være uten mva.»

Les også..

Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Svært høyt sykefravær i helse og omsorg

Sykefraværet var lavere i 3 av 4 sektorer på arbeidsplassen ...
Alfred Bjørlo. Foto: Celina Christoffersen

Kutt særskatten på norsk eigarskapYTRING 

Lokalt forankra eigarskap betyr at meir av verdiane kjem lokalsamfunna ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

KveldsmesseBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til kveldsmesse i Hedalen stavkirke søndag 29. september kl. ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

God stemning på Hedalen husflidslags salgsutstilling

Lørdag 21. september var det igjen salgsutstillingen på Nordre lokalet. ...
Sagn og soge

Redaksjonskomiteen for «Sagn og Soge i Søndre Ourdahl» gjev ut nytt hefteKUNNGJERING 

Fredag 11. oktober kl. 19.00 blir heftet presentert på Bagnsmoen, ...
Tingvoll Foto: Arne Heimestøl

Prognose: 6,9 millioner kr i merforbruk

En kommunal tertialrapport blir laget to ganger i året. Den ...